fbpx

Валтер Бонати с Piolet d’Or за цялостен принос в алпинизма

Италианският алпинист Валтер Бонати, един от най-добрите в периода 1950 – 1960 ще получи първата награда Златен пикел за цялостен принос в алпинизма. Призът ще бъде връчен в Курмайор, Италия на 24 април, като част от 5-дневния фестивал по раздаването на Piolet d’Or.

78-годишният италианец се изявява през 1949 година с изкачване на реброто Уокър. Две години по-късно прави първото изкачване на Източната стена на Гранд Капусин, по онова време най-техничният маршрут в Западните Алпи. През 1954 година, Бонати играе важна роля при първото изкачване на K2, където оцелява след бивак на височина 8108 m. През 1958 година той постига най-големия си успех с първото изкачване на 7925-метровия Гашербрум IV в Пакистан, един от най-трудните върхове.

В Алпите Бонати осъществява необикновени соло и зимни изкачвания, от които с особена значимост са 5-дневното първо соло  изкачване на Югозападния ръб на Пти Дрю, първото зимно изкачване на Северната стена на Гранд Жорас и соло изкачване по нов маршрут на Северната стена на Матерхорн. След последното изкачване на Матерхорн, през 1965 година, той се отказва от трудното катерене на 35-годишна възраст и започва да се занимава с пътешестване и фотография и други занимания.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!