fbpx

Водолази откриха най-дългата водна пещерна система в света

Водолази откриха най-дългата водна пещерна система в света. В продължение на повече от 14 години пещерните водолази се опитват да свържат двете пещерни системи в района Тулум в Мексико.

Успехът дойде на 12 януари, когато експедиция успя да свърже системите Сак Актун и Дос Охос в една пещерна система с дължина  347 км.

До този момент най-дългата пещерна система в света беше 270-километровата Окс Бел Ха, намираща се също в Мексико, южно от Тулум. Системата Сак Актун, североизточно от Тулум, с нейните 263 км се нареждаше на второ място. Третата в списъка Куукс Баал е дълга 93 км, а четвъртата беше Дос Охос с дължина 84 км. Последната сега е прибавена към Сак Актун, като общата им дължина е 347 км. Според правилата на спелеологията, когато две системи се свържат, името на по-малката изчезва.

Ръководителят на изследователския екип Робърт Шмитнер и екипът от трима водолази започнаха финалната част на проекта по свързване на двете пещерни системи през март 2017 г. Шмитнер е участвал във всички проучавания през последните 14 години, постепенно откривайки нови тунели и галерии в този лабиринт.

Сега целта е да се търси връзка на Сак Актун с останалите три водни пещерни системи които са много близо една до друга в района Тулум.

Comments

comments

Прочети  Ирландци откриха 60 пещери в Папуа Нова Гвинея

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!