fbpx

Забраниха катеренето на Taipan Wall в Австралия

Един от най-важните и красиви катерачни райони в света, стената Taipan Wall в австралийската планина Грампианс, временно беше затворен за катерене. Разочароващата новина беше оповестена от Австралийската катерачна асоциация във Виктория, представителен орган за достъп на катерачи в щата Виктория, които се позоваха на Вътрешната заповед за опазване, издадена наскоро от Паркове Виктория.

Тази последна стъпка, която освен това включва международно значимата стена Spurt Wall и Bundaleer crags, идва след серия забрани, наложени в Паркове Виктория миналата година. Официално те са въведени, за да опазят културното наследство на аборигените, но докато ACAV признава, че има заложени сложни проблеми, той се оплаква от пълната липса на предварителна дискусия на парка с органите, които представляват катерачите, и факта, че забраната не дава място за компромис.

Според прессъобщение на Паркове Виктория: “По-късно тази година ще има друга възможност за хората да представят своите гледни точки за бъдещото управление на Грампианс, чрез официални консултации по новия план за управление.”Всеки нов план влиза в сила най-рано през следващата година. Междувременно, катерачите и посетителите трябва да знаят, че е предвидена глоба от $300 хил. за всеки, който влиза в района.

Както беше съобщено през март 2019 г., скалното катерене в Национален парк Грампианс е под заплаха. Въведеното ограничение в момента спира достъпа до над 3 000 катерачни маршрута (38% от всички турове) в Национален парк Грампианс, а това число се очаква да нараства.

Comments

comments

Прочети  Полският филм "Dreamland" носител на Гран При на Банско Филм Фест '2018

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!