fbpx

Три месеца след „Берна“: отиде си и катерачният му партньор Матео Паскето

На 7 август при слизане от Гранд Жорас загина Матео Паскето, талантлив италиански алпинист и планински гид.

Нещастието се случило, докато Паскето се спускал по ръба Reposoir ridge в следобедните часове на 7 август. Заедно с двамата си партньори, той тъкмо бил изкачил нов маршрут по Източната стена на Гранд Жорас. Една от своите мечти, които успява да сбъдне: той беше измислил нов маршрут нагоре по един от най-известните върхове в Алпите, един от истинските символи на алпинизма. Можем само да си представим радостта му. Но всичко това беше отнето за миг. Подхлъзване. И Матео нямаше никакъв шанс. Ето как той ни остави завинаги с мечтите си, с щастието си. След 3 дни щеше да навърши 26 години и беше наистина страхотен човек. А също и страхотен алпинист, споделят негови познати за Planetmountain.com.

Паскето работи като планински водач, който въпреки възрастта си вече беше натрупал завиден опит. Един живот не би бил достатъчен за много алпинисти да постигнат това, което е направил през четвърт век. По-рано тази година, заедно с Матео Бернаскони и Матео Дела Бордела, той изкачи Il Dado è tratto, нов маршрут по Aguja Standhardt в Патагония. След това осъществи първото повторение на историческия и труден маршрут Ragni di Lecco по северната стена на Aguja Poincenot. Той и Дела Бордела намериха време да завършат и Jurassic Park, ново и предизвикателно изкачване нагоре по северната стена на El Mocho.

Паскето познаваше добре масива на Монблан, дотолкова, че току-що бе споделил своите енциклопедични знания в новия пътеводител за катерене, написан съвместно с Фабрицио Калебасо за издателството Versante Sud. Изкачванията му включват повторение на Divine Providence върху Grand Pilier D’Angle и Groucho Marx на Гранд Жорас. По-нататък трасето на Хекмайер по северната стена на Айгер остави незаличим белег, както и изкачването му на Delta Minox, красивата плоча, в горния край на Val di Mello. След като я повтаря с Тито Аросио, Паскето се върна, за да я изкачи соло. Много лично пътуване, запазено само за онези, които имат интимна и дълбока връзка с планините.

Прочети  Обявиха пожароопасен сезон в парковете "Рила" и "Пирин"

Преждевременната смърт на Матео идва по-малко три месеца след смъртта на неговия приятел и катерачен партньор Матео Бернаскони. Разбира се, загубата на „Берна“ беше разтърсваща. Тази скорошна смърт остави всички в пълен шок. По времето на падането си Паскето беше на Жорас с Матео Дела Бордела и Лука Морони, самият той планински водач и член на същия планински клуб.

Италианският алпинист Матео Бернаскони е загинал в лавина

Не можем дори да започнем да разбираме тяхната болка. Нито това на неговите родители и близки.  Алпинистите знаят твърде добре, че същестува и тази страна на алпинизма. Има страст, но и болка. Сигурни сме, че Матео е бил наясно с този аспект.

Ето как той описа любовта си към планините: „Обожавам скално катерене, обожавам катерене по лед, обичам ски, но преди всичко обичам приключения и опознаване на нови места: дяволски съм любопитен и обичам да гледам какво се вижда зад върха, на който току-що се изкачих. „

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.