fbpx

Загина Грега Лачен, един от най-добрите словенски алпинисти

Един от най-добрите словенски алпинисти Грега Лачен загина след паднане по време на спускане в Камник-Савиндските Алпи в Северна Словения. Инцидентът е станал в петък следобед в добре познат на 43-годишния катерач район, в близост до границата с Австрия. Теренът е бил миксов в зимни условия. Гибелта е настъпила след подхлъзване по стръмен заледен терен над висока стена.

Грега Лачен е известен с над 600 трудни изкачвания в Алпите и Хималаите и с успешни словенски национални експедиции във високите планини. В катерачната си биография има спускане със ски на Еверест и премиери на множество зимни маршрути по света. Талантът му е забелязан за първи път през 1998 г. по време на експедиция до осемхилядника Дхаулагири. По това време той е една от най-големите млади надежди на словенския алпинизъм.

Сред знаковите му изкачвания е нов вариант на Фиц Рой в Патагония през 2007 г., който след драматично преминаване от него в свръзка с Томаш Якофчич, е наречен “Последните дни на рая”.

Прочети  Подготвят доклад за витошките лифтове, увеличават автобусите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook