fbpx
четвъртък, февруари 22, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛичностиНовини

Загина Серхи Минготе

Серхи Минготе е починал след тежкото падане по-рано в събота, на слизане между лагер 1 и Преден базов лагер. Според първоначалната информация, той е слизал по стар парапет, който се е скъсал и е падал в продължение на 600 м.

„За съжаление, загубихме Серхи“, написа в Инстаграм съсобственикът на Seven Summit Trecks Чанг Дава Шерпа,  в чиято експедиция беше член и ръководител на височинния екип испанският алпинист.

Алекс Гаван, Тамара Лунгер и двама полски алпинисти са оказали помощ на падналия Минготе в Преден базов лагер, докато са очаквали медицински екип да се качи от Базовия лагер.

Наред с триумфа: спасителна акция в базовия лагер под К2, Серхи Минготе е в безсъзнание след инцидент

„За съжаление, не успяхме да го спасим“, написа Чанг Дава. „Ние видяхме неочакваното движение на gps тракера му и успяхме да проследим голямото падане,  членовете на място бързо потвърдиха за инцидента, но не успяхме да направим много, за да го спасим“, пише той.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Chhang Dawa Sherpa 🇳🇵 (@14dawa)

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!