fbpx

Закон за пещерите искат от БФСпелеология

Българската федерация по спелеология призовава Народното събрание да приеме по-бързо проектозакона за пещерите, който е внесен още в 39-тия парламент.
Това заяви председателят на федерацията Петър Берон. Спелеолозите възнамеряват да разпространят обръщението си до депутатите, като пуснат в пощенската кутия на всеки народен представител  апела заедно с призив да подкрепи закона.
Крайно време е държавата да вземе мерки за защитата и опазването на пещерите, посочи Берон. Според него липсата на яснота за собствеността на пещерите води до много проблеми и злоупотреби, които застрашават и  редките животински видове, които ги обитават.
Проектът предвижда пещерите да са публична държавна собственост, като има възможност за отдаване на концесия. Вносителите – Петър Берон и Георги Богинов /Коалиция за България/, предлагат при концесиите да се дава предимство на тези, които в момента са благоустроили определена пещера и са я направили годна за посещения, а ако те се откажат, едва тогава да се търси друг концесионер.
Едва към около 20 от 6000 пещери в България ще има проявен интерес от концесионерите, защото останалите не са подходящи за туризъм – или са вертикални, или имат тесни входове.
От федерацията изразиха притеснение и заради нерегламентираните сметища, които се намират в пещерите, както и заради замърсяването на карстови извори и пещерни реки, тъй като те се ползват и като водоизточници.
Нерегламентираната туроператорска дейност унищожава природната цялост на пещерите и влияе негативно върху местообиратията на прилепи, птици, безгръбначни, някои от които са защитени видове, посочиха от федерацията. Те очакват с приемането на закона да се регламентира собствеността и оттам да се решат и проблемите, предизвикани от липсата на яснота по проблема за стопанисването на пещерите.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.