fbpx

Заснеха документален филм за първото изкачване на първенеца на Европа – вр. Елбрус (ЦЕЛИЯТ ФИЛМ)

Документален филм за първото изкачване до връх Елбрус беше заснет в Русия. Засега филмът не е преведен на български език.

Премиерното изкачване на върха се провежда на фона на кавказката война, когато отношенията между Руската империя и народите на Северен Кавказ били по-сложни от всякога, но това не спира комбинирания екип от местни горничари, руски военни и академици, да постигнете целта си.

Авторите на филма изминават целия маршрут до връхната точка на Елбрус, като по този начин успяха да проверят и изяснят много противоречиви факти, стигнали до наши дни от дневниците на пионерите.

Освен исторически анализ, филмът разкрива и много интересни подробности за характеристиките на съвременните изкачвания до най-високия връх в Европа.

Преди няколко години в публикация в Интернет са анализирани подробно документите от експедицията от 1829 г., в резултат на която е осъшествено първото изкачване на източния връх на Елбрус.

По-късно в друга статия, някой, използвайки същите документи, се опитва да убеди обществеността, че експедицията от 1829 г. е почти измама, тъй като записите на алпинистите си противоречат и обикновено описват сценарий, според който би било невъзможно да се стигне до върха.

През лятото на 2017 г. малък екип от съмишленици пристига в северния базов лагер, който днес се нарича „Поляна на Емануел“, за да провери възможно ли е било първото изкачване преди повече от 90 години.

Изкачването започва около 1 ч. сутринта. Експедицията обаче е прекратена, заради височинна болест на един от членовете.

Екипът се връща отново през 2018 година. Той включва само автора на филма и неговия брат. Двамата успяват да изкачат Елбрус по време на ураган и така да докажат, че изкачването на върха през 1929 г. е било напълно възможно.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!