fbpx

Заснеха документален филм за първото изкачване на първенеца на Европа – вр. Елбрус (ЦЕЛИЯТ ФИЛМ)

Документален филм за първото изкачване до връх Елбрус беше заснет в Русия. Засега филмът не е преведен на български език.

Премиерното изкачване на върха се провежда на фона на кавказката война, когато отношенията между Руската империя и народите на Северен Кавказ били по-сложни от всякога, но това не спира комбинирания екип от местни горничари, руски военни и академици, да постигнете целта си.

Авторите на филма изминават целия маршрут до връхната точка на Елбрус, като по този начин успяха да проверят и изяснят много противоречиви факти, стигнали до наши дни от дневниците на пионерите.

Освен исторически анализ, филмът разкрива и много интересни подробности за характеристиките на съвременните изкачвания до най-високия връх в Европа.

Преди няколко години в публикация в Интернет са анализирани подробно документите от експедицията от 1829 г., в резултат на която е осъшествено първото изкачване на източния връх на Елбрус.

По-късно в друга статия, някой, използвайки същите документи, се опитва да убеди обществеността, че експедицията от 1829 г. е почти измама, тъй като записите на алпинистите си противоречат и обикновено описват сценарий, според който би било невъзможно да се стигне до върха.

През лятото на 2017 г. малък екип от съмишленици пристига в северния базов лагер, който днес се нарича „Поляна на Емануел“, за да провери възможно ли е било първото изкачване преди повече от 90 години.

Изкачването започва около 1 ч. сутринта. Експедицията обаче е прекратена, заради височинна болест на един от членовете.

Екипът се връща отново през 2018 година. Той включва само автора на филма и неговия брат. Двамата успяват да изкачат Елбрус по време на ураган и така да докажат, че изкачването на върха през 1929 г. е било напълно възможно.

Прочети  Българска спелео експедиция на Атон

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.