fbpx

Златни пикели ‘2015

От 9 до 12 април тази година от двете страни на Мон Блан  – в Шамони и Курмайор ще бъдат раздадени „Оскарите“ алпинизъм, наградите Piolet d’Ór (Златен Пикел). Журито е съставено от 9 класни алпинисти, председателствано от германката Инес Паперт трябва да избере три от 58 изкачвания. Кои се очертават да са победителите?

Траверс по северната стена и „срамежливото момиче“

Едно от избраните изкачвания е т.нар. „Фитц-Траверс“, осъществен от Алекс Хонълд и Томи Колдуел през феруари 2014 г. Двамата американци успяха да пресекат напълно масива Фицрой в Патагония. Траверсът им отне пет дни, за да пресекат над 5 км по билото на седемте върха в масива, някой от които остри ръбове.

 

Тримата словенски алпинисти Алес Чесен, Лука Линдич и Марко Прежели също са в Топ 3. В края на септември 2014, те изкачиха за първи път  1350-метровата северна стена на острия, 6515-метров връх Хагшу в индийската част на Кашмир. Британците Мик Фоулър и Пол Рамсден, които планираха да изкачат същия маршрут, но преминаха от североизточната част на върха, след като словенците вече записаха успех са включени в предварителния списък.

 

Третите на подиума ще бъдат руснаците Александър Гуков и Алексей Лончински. През май 2014, те изкачиха за първи път 1900-метровата югозападна стена на Тамсерку (6618 м) в района Кхумбу на Непал, недалечч от Еверест. Изкачването в алпийски стил им отне 8 дни. Александър и Алексей нарекоха тура „Срамежливо момиче“. Защо, със сигурност ще ни разкажат на церемонията Piolet d’Or през април.

 

Златен пикел за цялостен принос за сър Крис Бонингтън

 

По време на церемонията, живата планинарска легенда 80-годишният сър Крис Бонингтън ще получи Piolet d’Or за цялостен принос в алпинизма.

Миналата година швейцарецът Ули Щек (за соло изкачването му по Южната стена на Анапурна в Непал) и канадците Рафаел Славински и Иън Уелщед (за премиерното изкачване на 7040-метровия K 6 Запад в Пакистан) спечелиха “Оскарите за алпинисти”.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!