fbpx

Златните пикели за 2014

Алпинизмът винаги е бил спорт, който почита своите пионери, посланици и свръхпостижения, и 23-тата церемония по раздаването на наградите Piolets d’Or от двете страни на Монблан – в курортите Шамони и Курмайор беше точно в този стил.

Церемонията започна с филма на Джеф Лов –  ‘Metanoia’ в Шамони, преди да бъдат обявени победителите.

Събота, 11 април, Официалната церемония по награждаването – в кино Паланоар, Курмайор.

Събитието е планирано за 9 вечерта, но залата е пълна, часове преди това. Оператори, добре облечени представители на  CAI (Алпийският клуб на Италия) . Множество носители на Piolets d’Or.

 

Там е и Томи Колдуел, който със своето изкачване на Dawn Wall вече е добре познат на медиите. Той, заедно с Алекс Хонолд, който не присъства на церемонията, е сред наградените за траверса на Фиц Рой в Патагония, и в знак на своя респект към планината нарича сина си Фиц.

Тук са и руските алпинисти Александър Жуков и Алексей Лончинский – наградени с Piolet d’Or за премиерното им изкачване на 1620-метровата югозападна стена на Тамсерку в Непал. Те разказаха, че всъщност желанието им е било да изкачат северната стена, но там вече е била японска експедиция. Тогава водачът им предлага да изчакат, но двамата възкликват: „Не, ние искаме Piolet d’Or“!! След това те прекарват часове над Google Earth в Катмадну, за да намерят алтернативен, неизкачван маршрут.

Третата свръзка, отличена тази година – Алес Чесен, Лука Линдич и Марко Прежели от Словения за премиерно изкачване на 1350-метровата Северна стена на Хагшу в Индийските Хималаи. Това трудно изкачване по изключително твърд лед с 90-градусов наклон отнема повече време от очакваното, като в първия ден то продължи до 2 през нощта в търсене на подходящо място за бивак. С това постижение Марко получи своя трети Piolet d’Or.

Прочети  Започна подготовката за церемонията за раздаване на наградите Piolets d'Or 2020

Естествено, звездата на вечерта беше тазгодишният носител на Piolet d’Or за цялостен принос в алпинизма, Сър Крис Бонингтън. В продължение на 20 минтуи той говори за алпинизма. Въпреки, че вече е над 80-годишен, Бонингтън впечатли със своята елегантност.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.