fbpx

Златните пикели за 2014

Алпинизмът винаги е бил спорт, който почита своите пионери, посланици и свръхпостижения, и 23-тата церемония по раздаването на наградите Piolets d’Or от двете страни на Монблан – в курортите Шамони и Курмайор беше точно в този стил.

Церемонията започна с филма на Джеф Лов –  ‘Metanoia’ в Шамони, преди да бъдат обявени победителите.

Събота, 11 април, Официалната церемония по награждаването – в кино Паланоар, Курмайор.

Събитието е планирано за 9 вечерта, но залата е пълна, часове преди това. Оператори, добре облечени представители на  CAI (Алпийският клуб на Италия) . Множество носители на Piolets d’Or.

 

Там е и Томи Колдуел, който със своето изкачване на Dawn Wall вече е добре познат на медиите. Той, заедно с Алекс Хонолд, който не присъства на церемонията, е сред наградените за траверса на Фиц Рой в Патагония, и в знак на своя респект към планината нарича сина си Фиц.

Тук са и руските алпинисти Александър Жуков и Алексей Лончинский – наградени с Piolet d’Or за премиерното им изкачване на 1620-метровата югозападна стена на Тамсерку в Непал. Те разказаха, че всъщност желанието им е било да изкачат северната стена, но там вече е била японска експедиция. Тогава водачът им предлага да изчакат, но двамата възкликват: „Не, ние искаме Piolet d’Or“!! След това те прекарват часове над Google Earth в Катмадну, за да намерят алтернативен, неизкачван маршрут.

Третата свръзка, отличена тази година – Алес Чесен, Лука Линдич и Марко Прежели от Словения за премиерно изкачване на 1350-метровата Северна стена на Хагшу в Индийските Хималаи. Това трудно изкачване по изключително твърд лед с 90-градусов наклон отнема повече време от очакваното, като в първия ден то продължи до 2 през нощта в търсене на подходящо място за бивак. С това постижение Марко получи своя трети Piolet d’Or.

Естествено, звездата на вечерта беше тазгодишният носител на Piolet d’Or за цялостен принос в алпинизма, Сър Крис Бонингтън. В продължение на 20 минтуи той говори за алпинизма. Въпреки, че вече е над 80-годишен, Бонингтън впечатли със своята елегантност.

 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!