fbpx

13 –годишен младеж на Еверест

Нов рекорд беше поставен на Еверест, след като рано тази сутрин 13-годишният американец Джордан Ромеро стъпи на покрива на света.

От най-високата точка на планетата той се обади по сателитния телефон на майка си с думите: „Мамо, говоря ти от Покрива на света”. По време на изкачването майката Лий Ан Дрейк е проследила движението на сина си, чрез GPS от дома си в Калифорния. „Имаше много сълзи, много смях и „Обичам те, обичам те”, разказва тя. „Казах му само да се върне обратно у дома”

Джордан стъпи на върха заедно с баща си, приятелката на баща си и трима шерпи. Те се отправиха към връхната точка от северната страна, от Китай. За разлика от съседен Непал китайците не са поставили възрастови ограничения за изкачване на върха.

Връщането в базовия лагер ще отнеме на шестимата 2 дни.

Досегашният рекорд на най-млад покорител на Еверест беше на 16-годишният Темба Тчери от Непал.

За Джордан Ромеро изкачването на Еверест е поредната стъпка към голямата му мечта. Едва 9-годишен той стъпва на най-високия връх на Африка – Килиманджаро, с което си поставя за цел събирането на елитната колекция от 7-те континентални първенци. За запълването на колекцията му остава само най-високия връх на Антарктика – Маунт Винсън, към който младият алпинист планира да се отправи през декември.

Прочети  Двама загинали в лавината край Алеко

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook