fbpx
сряда, септември 20, 2023
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

17 февруари 1980: Първо зимно изкачване на осемхилядник. Виелицки и Чихи стъпват на Еверест

На 17 февруари се навършват 40 години от първото зимно изкачване на осемхилядник. Полските алпинисти Кщищов Виелицки и Лежек Чичи се поздравяват не къде да е, а на връхната точка на Еверест.

Двамата поляци достигат върха в 14:25 ч. непалско време.

Експедицията включва общо 20 членове, ръководени от Анджей Завада.

“Доказахме, че е възможно да се изкачи осемхилядник през зимата. Завада обичаше риска и беше добър в нахъсването и създаването на интерес сред останалите с идеите си”, казва Виелицки години по-късно.

https://varhove.com/wordpress/adat-ne-me-iskashe-novata-biografichna/

Чичи споделя, че опитът им е бил много сходен с този при първото изкачване на Еверест през 1953 г. от сър Едмънд Хилари и Тензинг Норгей.

“Те не са знаели как изглежда маршрутът в края си, а ние не знаехме дали ще се справим при зимни условия. Нито като поляци, нито като Виелицки и Чичи, а като хора. Точно Хилари беше този, който каза, че не може да си представи да оживее на над 7000 метра през зимата. Но имахме вяра, която ни водеше нагоре”, спомня си Чичи.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Andrzej Bargiel (@andrzejbargiel)

След Виелицки и Чичи, едва петима души са успели да изкачат Еверест през зимата: трима японци и двама корейци. Последното зимно изкачване е осъществено през 1993 г.

https://varhove.com/wordpress/zimnite-izkachvanija-na-osemhiljadnici/

Полските алпинисти са много успешни в изкачването на осемхилядници през зимата. Цели 10 от всички 14 осемхилядника са изкачени за първи път от поляци през зимата. Единственият неизкачен осемхилядник в момента остава K2, вторият по височина осемхилядник на планетата.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!