fbpx

50 години от трагедията в пещерите Мосдейл (ВИДЕО)

Пещерната общност във Великобритания отбеляза 50 години от голямата трагедия в пещерната система Мосдейл.

В една слънчева събота преди половин век шестима млади мъже се приготвят да поемат към дълбините на едно от най-големите предизвикателства за пещерняците на острова – в местността Йоркшир Дейлс. Всеки от тях имал опит в пещери и  добре познавал рискът, който криели тесните коридори на Мосдейлската пещерна система, намираща се в близост до малкото китно селце Конистоун. Но тези коридори щели да се окажат лобното им място.

паметна плоча от трагедията в пещерната система мосдейлВ началото експедицията към дълбините на пещерата включвала 10 души. Четирима се отказват и се връщат, когато виждат, че времето се влошава и започва да вали в отвора на пещерата. 6-ма продължават окрилени от адреналина, но за зла беда входът на една от залите, в която се намират те е затрупан от огромна скална маса, а дъждът превръща ситуацията в смъртоносна. След 10-часов труд на 300 доброволци на повърхността са извадени телата на удавените: 19-годишния Уилям Фрейкс, 23- годишния Колин Викърс, 26-годишния Дейвид Адамсън, Джефри Бойроу на 24, Джон Огден на 21 и най-младия на 17 – Майкъл Райън.

На 25 юни тази година в малко параклисче в Конистоун беше почетена паметта на 6-те момчета загинали преди половин век в най-голямата пещерняческа трагедия на Острова.

текст: Алекс ЙОВЕВ

 

Comments

comments

Прочети  Нирмал успя! 14 осемхилядника за по-малко от 7 месеца!

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!