fbpx

50 години от трагедията в пещерите Мосдейл (ВИДЕО)

Пещерната общност във Великобритания отбеляза 50 години от голямата трагедия в пещерната система Мосдейл.

В една слънчева събота преди половин век шестима млади мъже се приготвят да поемат към дълбините на едно от най-големите предизвикателства за пещерняците на острова – в местността Йоркшир Дейлс. Всеки от тях имал опит в пещери и  добре познавал рискът, който криели тесните коридори на Мосдейлската пещерна система, намираща се в близост до малкото китно селце Конистоун. Но тези коридори щели да се окажат лобното им място.

паметна плоча от трагедията в пещерната система мосдейлВ началото експедицията към дълбините на пещерата включвала 10 души. Четирима се отказват и се връщат, когато виждат, че времето се влошава и започва да вали в отвора на пещерата. 6-ма продължават окрилени от адреналина, но за зла беда входът на една от залите, в която се намират те е затрупан от огромна скална маса, а дъждът превръща ситуацията в смъртоносна. След 10-часов труд на 300 доброволци на повърхността са извадени телата на удавените: 19-годишния Уилям Фрейкс, 23- годишния Колин Викърс, 26-годишния Дейвид Адамсън, Джефри Бойроу на 24, Джон Огден на 21 и най-младия на 17 – Майкъл Райън.

На 25 юни тази година в малко параклисче в Конистоун беше почетена паметта на 6-те момчета загинали преди половин век в най-голямата пещерняческа трагедия на Острова.

текст: Алекс ЙОВЕВ

 

Прочети  Лавините - Бялата смърт (ФИЛМ)

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.