fbpx
петък, май 24, 2024
Райско кътчеТуризъм

Летни приключения в Тиролските Алпи

В летните горещини планините примамват с прохладата си. Все повече зимни курорти заповат да предлагата и летни развлечения.

Изключение не правят и градчетата в австрийски Тирол. Там зрелищните пейзажи на Алпите са лятната Мека за планинско колоездене, пешеходен туризъм и аутдор активности.

Разположен в сърцето на Алпит, Тирол е истински алпийски рай  с над  24 000 км маркирани пътеки и  5 600 км маркирани колоездачни маршрути.  Те включват от малки маршрути в околностите на всяко тиролско селце до дълги дистанции, като пътеката Игъл Уолк, която преминава от Санкт Йохан в Тирол до Санкт Антон.

Културното наследство на региона се пази ревностно от местните. Над 300 милиона евро пък се инвестират ежегодно в обновяване на лифтовете и съоръженията.

Но нека се върнем на курортите.

пейзаж от инсбрук, австрия, тирол

Инсбрук

Красивата столица на Тирол, три пъти домакин на Олимпийски игри, е заобиколена от зрелищен алпийски пейзаж на 2300-метрови върхове и предлага уникална комбинация между модерен град и девствена природа. Тук може да се насладите на всички летни активности, от катерене до водни спортове. Историческият център на града пък предлага безброй възможности за шопинг и красиви кафенета.

Байкпарк Инсбрук е най-новата привлекателна точка за любителите на колоезденето в Тирол. Разположен само на 15 минути от центъра на града, той предлага 4 маршрута от различна трудност.

пейзаж от майрхофен, тиролски алпи, австрия

Майрхофен

Майрхофен е популярен ски курорт в Алпите.  Знаете ли обаче, че той е и истински рай за планински туризъм и колоездене? Със спиращи дъха гледки от глетчера (един от двата в света, които предлагат целогодишна възможност ски), двете хижи – традиционната Берлинер Хюте и модерната Олперерхюте са изходни пунктове за всякакви летни забавления.

цилертал-берлинер-хюте-хижа-алпи
Берлинер Хюте

Оттук започват 1 400 км пешеходни маршути, обслужвани от 10 летни лифта. Долината Цилертал в подножието е подходяща и за колоездене, катерене и къпане в планински езера.

китцбюхел-тиролски-алпи-австрия

Китцбюхел

Китцбюхел, на 75 мин от Инсбрук, е третата по популярност лятна дестинация в Тирол.
Селището е легендарно място за отдих в Алпите, което предлага и аутдор активности като туристически преходи, планинско и шосейно колоездене, както и голф.  През зимата пък мястото се превръща в арена за най-големите състезания по ски слалом в света!

пейзаж от алпбах, тиролски алпи, австрия

Алпбах

Най-китното селце в Алпите – със своите традиционни дървени къщи в тиролски стил, с балкони, обсипани с цветя. Селото е изходен пункт за пешеходен туризъм и колездене и перфектно място за семеен отдих. Популярен е и т. нар. е-байкинг. Е-байковете изглеждат като стандартни велосипеди, но могат да бъдат задвижвани и от електромотор, например в по-стръмните участъци.

тиролски-алпи-австрия

Нидерау и Ауфах

Друго популярно място за планински туризъм и колоездене, разположено на 70 минути от Инсбрук е долината Вилдшьонау.  Тя предлага 300 км пешеходни пътеки. За перфектната семейна почиввка се предлагат още басейни, езда на коне и музеи.

санкт-йохан-тирол-алпи-австрия

Санкт Йохан в Тирол
Върховете Китцнюхлер Хорн и Вилдер Кайзер се извисяват като пазачи над красивото градче Санкт Йоахн. Тази популярна туристическа дестинация в Алпите предлага 200 км маршрути за планинско колоездене, а освен това е иходен пункт за Игъл Уолк, който преминава 280 км до Санкт Антон ам Арлберг.

В градчето може да практикувате и планински картинг. С него може да се спуснете по дългите склонове на ски пистите.

зийфелд-тирол-алпи-австрия

Зeeфелд 
Една от най-лесно достъпните дестинации в Тирол. Освен 650 км пешеходни пътеки за туристите и 570 км маршритани маршрути за колоездачите, районът предлага места за скaлно катерене, както и виа ферати за любителите. Има и още много какво да правите: голф, летен биатлон и огромен избор активности – от езда на пони до целодневен преход на гърба на кон.

игъл уолк пътека австрийски алпи тирол
пейзаж от пътеката Ийгъл Уолк

Санкт Антон ам Алберг

Санкт Анон е друга популярна дестинация за планински туризъм и колоездене. Освен че е крайна точка на 280-километровия машрут през Алпите Игъл Уолк, Санкт Антон предлага възможности за скално катерене от всички категории. Градчето разполага и с катерачна стена на закрито за начинаещеите в този спорт.

езерото блиндзий тирол австрия алпи
езерото Блиндзий

Ервалд и Лермозин

Цугшпитц Арена е страхотна дестинация за любителите на природата в подножието на връх Цугшпитце, най-високият германски връх. Най-популярна е обиколката на 3-те езера:  Митерзий, Блиндзий и Вайсензий, която достига до самата граница между Австрия и Германия в подножието на алпийския гигант.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!