fbpx

Летни приключения в Тиролските Алпи

В летните горещини планините примамват с прохладата си. Все повече зимни курорти заповат да предлагата и летни развлечения.

Изключение не правят и градчетата в австрийски Тирол. Там зрелищните пейзажи на Алпите са лятната Мека за планинско колоездене, пешеходен туризъм и аутдор активности.

Разположен в сърцето на Алпит, Тирол е истински алпийски рай  с над  24 000 км маркирани пътеки и  5 600 км маркирани колоездачни маршрути.  Те включват от малки маршрути в околностите на всяко тиролско селце до дълги дистанции, като пътеката Игъл Уолк, която преминава от Санкт Йохан в Тирол до Санкт Антон.

Културното наследство на региона се пази ревностно от местните. Над 300 милиона евро пък се инвестират ежегодно в обновяване на лифтовете и съоръженията.

Но нека се върнем на курортите.

пейзаж от инсбрук, австрия, тирол

Инсбрук

Красивата столица на Тирол, три пъти домакин на Олимпийски игри, е заобиколена от зрелищен алпийски пейзаж на 2300-метрови върхове и предлага уникална комбинация между модерен град и девствена природа. Тук може да се насладите на всички летни активности, от катерене до водни спортове. Историческият център на града пък предлага безброй възможности за шопинг и красиви кафенета.

Байкпарк Инсбрук е най-новата привлекателна точка за любителите на колоезденето в Тирол. Разположен само на 15 минути от центъра на града, той предлага 4 маршрута от различна трудност.

пейзаж от майрхофен, тиролски алпи, австрия

Майрхофен

Майрхофен е популярен ски курорт в Алпите.  Знаете ли обаче, че той е и истински рай за планински туризъм и колоездене? Със спиращи дъха гледки от глетчера (един от двата в света, които предлагат целогодишна възможност ски), двете хижи – традиционната Берлинер Хюте и модерната Олперерхюте са изходни пунктове за всякакви летни забавления.

Прочети  ЮНЕСКО постави строги условия за опазването на Национален парк Пирин
цилертал-берлинер-хюте-хижа-алпи
Берлинер Хюте

Оттук започват 1 400 км пешеходни маршути, обслужвани от 10 летни лифта. Долината Цилертал в подножието е подходяща и за колоездене, катерене и къпане в планински езера.

китцбюхел-тиролски-алпи-австрия

Китцбюхел

Китцбюхел, на 75 мин от Инсбрук, е третата по популярност лятна дестинация в Тирол.
Селището е легендарно място за отдих в Алпите, което предлага и аутдор активности като туристически преходи, планинско и шосейно колоездене, както и голф.  През зимата пък мястото се превръща в арена за най-големите състезания по ски слалом в света!

пейзаж от алпбах, тиролски алпи, австрия

Алпбах

Най-китното селце в Алпите – със своите традиционни дървени къщи в тиролски стил, с балкони, обсипани с цветя. Селото е изходен пункт за пешеходен туризъм и колездене и перфектно място за семеен отдих. Популярен е и т. нар. е-байкинг. Е-байковете изглеждат като стандартни велосипеди, но могат да бъдат задвижвани и от електромотор, например в по-стръмните участъци.

тиролски-алпи-австрия

Нидерау и Ауфах

Друго популярно място за планински туризъм и колоездене, разположено на 70 минути от Инсбрук е долината Вилдшьонау.  Тя предлага 300 км пешеходни пътеки. За перфектната семейна почиввка се предлагат още басейни, езда на коне и музеи.

санкт-йохан-тирол-алпи-австрия

Санкт Йохан в Тирол
Върховете Китцнюхлер Хорн и Вилдер Кайзер се извисяват като пазачи над красивото градче Санкт Йоахн. Тази популярна туристическа дестинация в Алпите предлага 200 км маршрути за планинско колоездене, а освен това е иходен пункт за Игъл Уолк, който преминава 280 км до Санкт Антон ам Арлберг.

В градчето може да практикувате и планински картинг. С него може да се спуснете по дългите склонове на ски пистите.

зийфелд-тирол-алпи-австрия

Зийфелд 
Една от най-лесно достъпните дестинации в Тирол. Освен 650 км пешеходни пътеки за туристите и 570 км маршритани маршрути за колоездачите, районът предлага места за склано катерене, както и виа ферати за любителите. Има и още много какво да правите: голф, летен биатлон и огромен избор активности – от езда на пони до целодневен преход на гърба на кон.

Прочети  Непал строи асфалтов път до Лукла
игъл уолк пътека австрийски алпи тирол
пейзаж от пътеката Ийгъл Уолк

Санкт Антон ам Алберг

Санкт Анон е друга популярна дестинация за планински туризъм и колоездене. Освен че е крайна точка на 280-километровия машрут през Алпите Игъл Уолк, Санкт Антон предлага възможности за скално катерене от всички категории. Градчето разполага и с катерачна стена на закрито за начинаещеите в този спорт.

езерото блиндзий тирол австрия алпи
езерото Блиндзий

Ервалд и Лермозин

Цугшпитц Арена е страхотна дестинация за любителите на природата в подножието на връх Цугшпитце, най-високият германски връх. Най-популярна е обиколката на 3-те езера:  Митерзий, Блиндзий и Вайсензий, която достига до самата граница между Австрия и Германия в подножието на алпийския гигант.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.