fbpx

Изненадващо! Наско Скатов изкачи Денали! Първият българин със Севън съмитс!

 

Българският алпинист Атанас Скатов стана първият българин, изкачил най-високите върхове на седемте континента на планетата!

Само броени дни след като се завърна от успешната си експедиция във Хималаите на 20 юни в 16.00ч, местно време д-р Атанас Скатов стъпи на най-високия връх на Северна Америка , вр.Денали/ Маккинли ( Аляска,6197м) . С това си постижение той постави няколко рекорда:

Става първия българин, успял да завърши проекта ” СЕДЕМ ВЪРХА “за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата;
Първият веган в света, постигнал тази цел-” СЕДЕМ ВЪРХА ВЕГАН”
Само в рамките на 34 дни той успя да изкачи 3 върха на 2 континента- два осемхилядника -вр. Лхотце ( 8516м) на 16.05; вр. Еверест ( 8848м) на 22.05 и един континентален първенец -вр. Денали ( 6197м);

Проектът за изкачване на короната от най-високите върхове на седемте континента алпинистът започва през 2013 г с изкачването на 2 от тях -Вр. Килиманджаро ( Африка) и вр. Елбрус ( Европа). Последваха нови 4 върха -вр. Аконкагуа( Северна Америка), вр. Еверест( Азия), вр.Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и вр.Винсън масив( Антарктида) през 2014г.
Изкачването на вр. Денали беше последния връх в колекцията континентални първенци на Скатов. През 2015г. той не беше допуснат дори да започне изкачването от фирмата-организатор. Тази година той се отправи към върха сам, без да е част от организирана експедиция. Изкачването започнало на 11.06 продължи 10 дни с преодоляването на 6 височинни лагера и 4000м. положителна денивелация. Климатичните условия не са позволили на алпиниста -веган да достигне върха на 16.06, както е било планирано и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни. В следобедните часове на 20.06 ( местно време)той успя да достигне върха и в момента вече се придвижва към последен височинен лагер.
С изкачването на последния връх Денали Атанас Скатов става първият българин в историята на българския алпинизъм успял да преодолее това предизвикателство.

” Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект . Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там . Уморен съм, но и доволен , от това да бъда първият българин стъпил на най-високите континентални първенци на света”-сподели Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.
Първия човек в света ,преодолял всички седем върха в тази класация е американеца Ричард Бас, завършвайки ги през 1985г. До 2012 г още около 350 човека са успели да ги изкачат и оттогава до сега няма точна статистика за техния брой.

Прочети  Алпинистите се отказаха от атака на Анапурна

Проекта за “Изкачването на седемте континентални върха на планетата без консумация на животинска храна ” цели да покаже на хората, че е възможно и с намалено количество на животински храни ,човек да е в състояние да води здравословен начин на живот, с което би помогнал за опазването на нашата планета от замърсяване.
Сега пред Скатов стои следващото предизвикателство – завършването на проекта му за ” Изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна”, като до момента за период от 3 години е преодолял 5 от тях – вр. Еверест ( 2 пъти по северния и южния ръб),вр. Аннапурна, вр. Макалу,вр. Манаслу и вр.Лхотце.

текст и снимки: Фейсбук профил на Атанас Скатов

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!