fbpx

Китай затвори Еверест заради авантаджии и политически въпроси

Китайските власти затвориха Еверест за изкачвания от север през есенния сезон. Причината е в зачестилите опити за нелегални изкачвания на върха от алпинисти, които не са си платили пермит. За последния подобен случай се разбра на 8 юни. Тогава стана ясно, че полякът Януш Адам Адамски не само нелегално се е изкачил на върха от северна страна и е слязъл от юг, но и на върха се е снимал със снимката на Далай Лама и тибетския флаг. (Връх Еверест попада в окупирания от Китай Тибет  – б.ред.) 49-годишният алпинист, извършил нелегалния трверс в Непал, вече е получил 10-годишна забрана за изкачване и от южната страна.

“Неговите действия нарушават правилата и те се нуждат от преразглеждане и подобряване,” пише в становището на властите.

От правителството не коментират снимката с тибетския флаг, но пишат, че властите наблюдават „зловредни“ действия на връх Еверест.

“За да разрешим серия проблеми във времето и да осигурм добри условия на всички експедиции през 2018, с одобрението на Бюрото на спорта в Тибет и Китайската планинарска асоциация, пермити за експедиции през есенния сезон на 2017 г. няма да бъдат издавани,” пише още в становището.

Освен за Еверест, забраната ще важи и за върховете Чо Ойю (8 188 м) и Шишапангма (8027 м).

Планинарската общност обаче счита, че изненадващото решение на Китай ще навреди на десетки планинари,  решили да изкачват осемхилядници през есента. Те напомнят, че много компании организират експедициите си за изкачване на двата по-ниски осемхилядника именно от септември до ноември.

 

Китайските власти ще разгледат и двойното изкачване на Еверест от испанския алпинист Килиан Жорнет. Ултрабегачът стъпи на върха два пъти за по-малко от седмица без употребата на кислород, но властите сега ще разследват дали е в реда на нещата, след като е изкачил върха два пъти само с едно разрешение.

Прочети  Изгоря екопътеката на Драгоманското блато

През пролетния сезон на Еверест са стъпили 449 алпинисти, сред които 190 чужденци. Загинали са 6-ма, сред които и швейцарският катерач Ули Щек.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.