fbpx

Боян Петров тръгва към Гашербрум II

Алпинистът Боян Петров тръгва към Гашербрум II (8035 м) това лято. Той ще отпътува за Пакистан на 11 юни, а десет дни по-късно трябва да е достигнал Базовия лагер.
При изкачването компания ще му прави Слави Нестеров. Младият алпинист е бил на Аконкагуа (6962 м) и два пъти на Монблан (4810 м). Пред в-к Дневник самият Боян Петров казва за Нестеров:

„ С малък опит е, но силен физически. Човек трябва да се жертва и да вземе със себе си някой с по-малък опит, който има хъс и енергия да се справи под ръководствеото на по-опитен алпинист.“

Петров решил да е в българска компания за следващото си изпитание, защото тя му липсвала при самостоятелните походи. Той преценил, че най-ниският пакистански осемхилядник е подходящ за свръзка с млад алпинист. Въпреки това, двамата алпинисти са решили да изкачват върха с раници, във всяка, от които има всичко необходимо за самостоятелен преход.
гашербрум-2Планът е до Лагер 1 да вървят в свръзка. Това е най-опасният участък, който минава през цепнатини на ледник, които през това време на годината са покрити със сняг и лед. Друга рискова част е трасето между Лагер 2 и 3, където също има цепнатини. След това маршрута до върха не се смята за технически труден.
Тази сутрин Боян Петров е преминал тестове за функционалната си подготовка като резултатите ми сочат, че се възстановяването му е преминало добре. Алпинистът тренира усърдно през последните месеци, за да върне физическата си форма отпреди инцидента в Кресненското дефиле, когато той и Андрей Ковачев бяха пометени от румънски шофьор. Преди няколко месеца Петров се отказа от плановете си да изкачи Еверест през май, след като тестовете показаха, че не е възстановен достатъчно.
Експедицията на Гашербрум II ще бъде втори опит за Боян да изкачи върха. Преди 8 години, той се върна, след като беше стигнал 40 метра под върха поради липса на въже и партньор. Ако успее, Боян ще стъпи на деветия си осемхилядник.

Прочети  Боян Петров представи "Първите седем"

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.