fbpx

Алекс Чикон тръгна към атака на Еверест

Испанецът Алекс Чикон, който се опитва да осъществи зимно безкислородно изкачване на Еверест, вече е в Лагер 2 заедно с шерпите Нурбу и Чепал. Други трима шерпи са тръгнали нагоре от Базовия лагер тази сутрин. Те ще се изкачат във височинните лагери, където ще изчакат прогнозирания прозорец хубаво време между 14 и 18 февруари.

“За щастие ураганът, който бушува през последните дни не е причинил много щети на екипировката тук.” Това написа Алекс Чикон, след като днес успя да достигне Лагер 2. “Изглежда, че 14-ти може да е добър ден за върха. Но на 13-ти все още няма да е добре, очакват се силни ветрове и вероятно няма да успеем да достигнем Лагер 4.” Той добавя: “ще има само една атака на върха и ние ще се опитаме да го изкачим. Само се надявам и вие да му се насладите, така като ще направим и ние и сега, повече от всякога ще осветим себе си със светлината на луната и ще се стоплим с първите слънчеви лъчи.”

Алекс Чикон възнамерява да изкачи върха без кислород. Ако опитът бъде успешен, той ще стане пшървият алпинист изкачил безкислородно върха през зимата. Очаква се с Чикон до върха да стигне и един шерп, въпреки че първоначалот те бяха наети само, за да фискират въжетата до Лагер 4. Ако успея,те ще бъдат и едва втората експедиция, достигнала Еверест през истинската зима от 1980 г. насам. Чичи и Виелицки обаче тогава изкачиха върха с кислород.

Чикон и шерпите се изкачиха до лагер 4 (7950 м.) в еднодневно изкачване от лагер 2 миналата седмица. Там те оставиха екипировка за деня на атаката. Преди това алпинистите установиха лагери 1, 2 и 3 и фиксираха въжета по маршрута до 7800 м. през третата седмица на януари. Екипът пристигна в Базовия лагер малко след нова година.

Прочети  Издигат паметник на Ървин и Мелъри по случай 100-годишнината от изчезването им на Еверест

Алекс Чикон вече има едно успешно зимно изкачване на осемхилядник, след като изкачи Нанга Парбат преди година със Симоне Моро и Али Садпара. Еверест ще бъде 12-тият му осемхилядник.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.