fbpx

Алекс Чикон тръгна към атака на Еверест

Испанецът Алекс Чикон, който се опитва да осъществи зимно безкислородно изкачване на Еверест, вече е в Лагер 2 заедно с шерпите Нурбу и Чепал. Други трима шерпи са тръгнали нагоре от Базовия лагер тази сутрин. Те ще се изкачат във височинните лагери, където ще изчакат прогнозирания прозорец хубаво време между 14 и 18 февруари.

“За щастие ураганът, който бушува през последните дни не е причинил много щети на екипировката тук.” Това написа Алекс Чикон, след като днес успя да достигне Лагер 2. “Изглежда, че 14-ти може да е добър ден за върха. Но на 13-ти все още няма да е добре, очакват се силни ветрове и вероятно няма да успеем да достигнем Лагер 4.” Той добавя: “ще има само една атака на върха и ние ще се опитаме да го изкачим. Само се надявам и вие да му се насладите, така като ще направим и ние и сега, повече от всякога ще осветим себе си със светлината на луната и ще се стоплим с първите слънчеви лъчи.”

Алекс Чикон възнамерява да изкачи върха без кислород. Ако опитът бъде успешен, той ще стане пшървият алпинист изкачил безкислородно върха през зимата. Очаква се с Чикон до върха да стигне и един шерп, въпреки че първоначалот те бяха наети само, за да фискират въжетата до Лагер 4. Ако успея,те ще бъдат и едва втората експедиция, достигнала Еверест през истинската зима от 1980 г. насам. Чичи и Виелицки обаче тогава изкачиха върха с кислород.

Чикон и шерпите се изкачиха до лагер 4 (7950 м.) в еднодневно изкачване от лагер 2 миналата седмица. Там те оставиха екипировка за деня на атаката. Преди това алпинистите установиха лагери 1, 2 и 3 и фиксираха въжета по маршрута до 7800 м. през третата седмица на януари. Екипът пристигна в Базовия лагер малко след нова година.

Прочети  Започна подготовката за зимна атака на К2

Алекс Чикон вече има едно успешно зимно изкачване на осемхилядник, след като изкачи Нанга Парбат преди година със Симоне Моро и Али Садпара. Еверест ще бъде 12-тият му осемхилядник.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!