fbpx

Алекс Чикон изчаква прозорец за атака на Еверест

Алекс Чикон и екипът шерпи очакват прозорец хубаво време за финална атака на Еверест. През последните дни те изградиха Лагер 4 на 7950 м. в еднодневно изкачване от Лагер 2. Алпинистите оставиха екипировка, необходима им за финалната атака и слязоха в Базов лагер, за да изчакат подобрение на времето.

Екипът напусна Базовия лагер миналия четвъртък, 2 февруари, с цел да достигнат South Col за аклиматизация. Отне им осем часа, за да пресекат ледопада и да достигнат Лагер 2 – 6350 м. Там те намират оставената по-рано палатка и екипировка, отнесени от ураганен вятър. Остават значително време в търсене на изгубените вещи, като в крайна сметка решават да останат в Лагер 2 за ден и да достигнат Лагер 4 на 4 февруари, събота.

Прекарахме петък в тишина. Обикновено се смеем, шегуваме, но в този ден никой не го направи. Нормално е, защото това, което предстои, е много трудно. 18 ч. е и ние почиваме в спалните си чували, отново тишина; а в тишината, красивото чуруликане на врабче. В Лагер 2 сме заобиколени от врабчета и гарвани, което е плашещо!

1600-метровият преход по вертикала към Лагер 4 започва много рано. Алпинистите са готови да се впуснат в екстремно студения мрак около полунощ. Те, разбира се, са разтревожени да не получат измръзвания, които да прекратят опитите им за финална атака. Затова изкачването започва бавно.

В 5 ч. сутринта, когато вятърът значително е увеличил скоростта си, алпинистите достигат Лагер 3. Оттук продължават изкачването с по-бърза крачка.

Накрая слънцето се появи над Лагер 2. Това означаваше, че часът е 9.10, а ние сме на около 7800 м. височина. Бяхме оставили вдясно от нас Лагер 4 на Лхотце.

Алпинистите достигат South Col около обяд.

“Оставих 15-кг раница, която носех, с палатка, газ и въже и се спуснахме надолу”, пише Алекс Чикон.

Преходът Лагер 2 – Лагер 4 – Базов лагер е осъществен за 18 часа!

Прочети  Годишнина от първото зимно изкачване на каракорумски осемхилядник (ВИДЕО)

 

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!