fbpx
четвъртък, юли 11, 2024
Новини

Алекс Чикон изчаква прозорец за атака на Еверест

Алекс Чикон и екипът шерпи очакват прозорец хубаво време за финална атака на Еверест. През последните дни те изградиха Лагер 4 на 7950 м. в еднодневно изкачване от Лагер 2. Алпинистите оставиха екипировка, необходима им за финалната атака и слязоха в Базов лагер, за да изчакат подобрение на времето.

Екипът напусна Базовия лагер миналия четвъртък, 2 февруари, с цел да достигнат South Col за аклиматизация. Отне им осем часа, за да пресекат ледопада и да достигнат Лагер 2 – 6350 м. Там те намират оставената по-рано палатка и екипировка, отнесени от ураганен вятър. Остават значително време в търсене на изгубените вещи, като в крайна сметка решават да останат в Лагер 2 за ден и да достигнат Лагер 4 на 4 февруари, събота.

Прекарахме петък в тишина. Обикновено се смеем, шегуваме, но в този ден никой не го направи. Нормално е, защото това, което предстои, е много трудно. 18 ч. е и ние почиваме в спалните си чували, отново тишина; а в тишината, красивото чуруликане на врабче. В Лагер 2 сме заобиколени от врабчета и гарвани, което е плашещо!

1600-метровият преход по вертикала към Лагер 4 започва много рано. Алпинистите са готови да се впуснат в екстремно студения мрак около полунощ. Те, разбира се, са разтревожени да не получат измръзвания, които да прекратят опитите им за финална атака. Затова изкачването започва бавно.

В 5 ч. сутринта, когато вятърът значително е увеличил скоростта си, алпинистите достигат Лагер 3. Оттук продължават изкачването с по-бърза крачка.

Накрая слънцето се появи над Лагер 2. Това означаваше, че часът е 9.10, а ние сме на около 7800 м. височина. Бяхме оставили вдясно от нас Лагер 4 на Лхотце.

Алпинистите достигат South Col около обяд.

“Оставих 15-кг раница, която носех, с палатка, газ и въже и се спуснахме надолу“, пише Алекс Чикон.

Преходът Лагер 2 – Лагер 4 – Базов лагер е осъществен за 18 часа!

 

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!