fbpx

Три извънпистови спасителни акции в Пирин от началото на седмицата

Планинските спасители в Банско са провели три акции за спасяване на закъсали любители на извънпистовото каране в понеделник и вторник.
В понеделник по обяд след екстремно спускане в местността „Ечмище“ английски сноубордист е предизвикал лавина. За късмет, снежната маса го е затрупала само частично. Чужденецът подал сигнал на телефон 112, след което от отряда на ПСС в Банско организирали спасителна акция. Те извикали хеликоптер от София, който поради силен вятър не е успял да измъкне сноубордиста и се наложило рисково навлизане на спасителите в лавиноопасния терен. Спасеният англичанин е бил с множество наранявания и с измръзвания.
Вчера пък помощ е оказана на 16-годишна сноубордистка, решила да се спуска в улеите към Демянишка река. Девойката решила да вдигне адреналина си, но заседнала в снега и не могла да се измъкне сама. Планинските спасители предприели акция и я свалили надолу. Пак във вторник в същия район е проведена и акция за издирване на 17-годишен сноубордист. И двамата са транспортирани до Банско в добро общо състояние, но със силна уплаха.
В понеделник от Планинската спасителна служба предупредиха, че лавинната опасност в Пирин ще се повиши в резултат на много силен вятър, при който е имало интензивен пренос на сняг в подветрените участъци.

Прочети  ОКОНЧАТЕЛНО - От София са тримата сноубордисти, които загинаха в лавина

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.