fbpx
събота, септември 23, 2023
Екстремни спортовеКатеренеНовини

Алекс Тоткова трета на световната купа по спортно катерене в Шамони (СНИМКИ)

Александра Тоткова се класира на трето място при жените на световната купа по спортно катерене в Шамони. Третият пореден старт от надпреварата по спортно катерене за мъже и жени в дисциплината трудност завърши късно във вторник вечерта.

Разположен в подножието на Монблан, Шамони е една от големите емблеми на световния алпинизъм и катерене. И точно там Александра Тоткова успя да запише своя успех.

Това е и най-доброто българско класиране в състезанията по катерене. 16-годишната Алекс записа успеха при едва третото си участие при жените.

В Инсбрук през юни още на дебюта си при жените тя записа полуфинал и 18-то място, само седмица след това във Виларс вече беше финалистка – 6-то място, за да стигне до 3-то място в Шамони.

Това е огромен успех за българското катерене и сериозна заявка от Алекс за бъдещи успехи, включително и на Олимписйките игри в Париж през 2024 г.

Следващото участие на Алекс е само след дни, в предстоящият уикенд – 17-18 юли в Бриансон, Франция ще се проведе следващата световна купа в трудността.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!