fbpx
събота, септември 23, 2023
ВидеоВисочинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛичностиНовини

Алпийската общност скърби за Серхи Минготе: Ето къде загина (ВИДЕО)

Цялата алпийска общност скърби за трагичната смърт на Серхи Минготе, който падна в събота на слизане от лагер 1 към Преден базов лагер под К2.

„Почивай в мир, Серхи Минготе“, написа Райнхолд Меснер във Фейсбук профила си.

„Серхи Минготе. Винаги готов да спасява други хора, да подкрепя приятели в проблеми… Истински атлет, блестящ презентатор, магнетичен лидер, харизматичен артист, силен спортист, принципен играч. Благодаря ти за твоята усмивка, Приятею. В сърцето ми завинаги.“

Това написа Денис Урубко, споделяйки снимка на двамата.

„Голямата радост от успеха днес ,много бързо бе помрачена. На слизане към базов лагер моя голям приятел, мотиватор и най-добрия алпинист, който познавам, 14×1000 Catalonia Project Серджи падна и вече е в небесното царство. Серджи живееше в небесата, най-добрия атлет, който познавам, завършил успешно много триатлони, айрън мен, ултра мен и невероятен алпинист с високипостижения. Винаги ми помагаше много със съвети. Невероятно добър човек, скромен, винаги усмихнат, отзивчив.
Заедно изкачихме върховете Г2 и Даулагири през 2019г. Не съм на себе си и не знам как ще продължи тази експедиция.
Изказвам моите искрени съболезнования към близките и роднините на Серджи, както и към неговите симпатизанти.
Той ще е винаги в сърцата ни! Липсваш ни силно!“, пише и българинът Атанас Скатов, който беше заедно със Серхив  последната му експедиция на К2.

Джон Снори, който също е част от експедицията на Seven Summit Trecks за зимно изкачване на К2, под ръководството на Серхи Минготе написа: „Днес беше емоционален ден на К2. Имах привилегията да познавам великия алпинист Серхи Минготе. За първи път се срещнахме в Непал, когато изкачих Манаслу през 2019 г. Бяхме вече решили да се срещнем в Алпите следващата година ида покатерим заедно.  Скъпи приятелю, ти остави велики постижения в света на планинарството, ще бъдеш запомнен със своя дух и постижения.“

Серхи Минготе загина в събота, докато слизаше от лагер 1 към базовия лагер. Той е бил вързан за въже от стар парапет, която се е скъсало и той е полетял по изключително стръмния заледен участък, като е падал в продължение на над 600 метра.

снимка: Мadisonmountaineering.com

Кадри от участъка между лагер 1 и Преден базов лагер, където е станал инцдента с Минготе може да видите в следващото видео:

Кой беше Серхи Минготе:

Спомени от Серхи Минготе: “Най-лошият ми момент беше смъртта на българина Иван Томов в ръцете ми”

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!