fbpx

Алпинизъм по време на карантина: Британец изкачи височината на Еверест по стълбището в дома си (ВИДЕО)

Британският алпинист Джон Грифин бори скуката и обездвижването по време на карантината заради коронавируса с приключилата успешно мисия да „изкачи“ височината на Еверест по стълбището на триетажната сграда, в която живее, съобщи Ройтерс.

Грифин изкачва четири дни стълбището на къщата, в която живее в Западен Съсекс, за да достигне 8850 метра, колкото е височината на Еверест.

С усилието си той успя да набере 3500 лири за благотворителната организация „Ръсел тръст“, която подкрепя 1200 хранителни банки във Великобритания.

Грифин, който е на 53 г., използвал компютър, програмиран от съсед, да следи напредъка в мисията. На третия ден от изкачването коляното започнало да го боли. Послушал жена си, която го посъветвала да наложи мястото с плик замразен грах и така успял да продължи. Грифин „стигнал“ най-високия връх в света след 29 часа „изкачване“.

Семейството му заедно с домашния любимец – кучето Хаундслоу, го очаквало на терасата на покрива при последното му изкачване на стълбите.

„Изпитах истинско чувство за постигнат успех. Жалко, че заради социалното дистанциране, членовете на семейството ми бяха единствените хора там“, каза Грифин.

Той е веган и собственик на доставчика на веганска храна cookuu.com, и казва, че растителната диета му дала сили да изкачва по осем часа дневно. „От особено значение бе натрупването на въглехидрати. Вероятно съм изгарял по 65000 калории на ден. Банани на всеки триста метра и отделно хапвах много зърнени блокчета“, каза той.

„Сега ще преплувам Ламанша във ваната“, пошегува се Грифин.

Подобен експеримент провежда и планинският бегач Рори Саутуърт. Той организира виртуална експедиция от 30 алпинисти, чиято цел е да „достигнат“ върха.

Той решава да организира предизвикателството след като получава положителни отзиви за три виртуални солови прехода по време на първата седмица от карантинните мерки във Великобритания.

„Направих Snowdon на долните стъпала; Бен Невис по седемте стълби надолу към моята градина; и изтичах нагоре по хълма в задната част на моята градина 29 пъти, за да „изкача“ Scafell Pike. За това предизвикателство исках да приведа хората със себе си в пътуването. Имаше много негативизъм сред общността на открито по отношение на оставането затворени вкъщи и исках да дам повод на хората да спортуват на закрито“, обяснява той.

Документирайки „трекинга“ до базовия лагер на Еверест в социалните медии, Саутуърт публикува свои снимки, на които напълно екипиран изкачва стълбите на дома си или вечеря в палатка, разпъната в хола.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.