fbpx

Мобилно приложение показва маршрути и хижи на туристите в НП “Централен Балкан”

Мобилно приложение ще ориентира посетителите на Националния парк “Централен Балкан”. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите и допълват, че вече са приключили дейностите по разработване на приложението “Пътеводител за Централен Балкан” с информация за туристически маршрути, посетителски обекти и прилежащи видове и местообитания в парка.

За създаването на приложението за мобилни устройства говори министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред народните представители в рамките на парламентарния контрол в средата на февруари. Тогава той отбеляза, че продуктът ще бъде завършен и тестван на терен до края на април.

То вече е достъпно за инсталиране от магазините на Google Play и App Store.

Приложението предлага интерактивна карта. При избор на един от представените над 85 туристически маршрута посетителят може да получи информация за цвета на маркировката, дължината, продължителността и степента на трудност на съответния маршрут. Може да се определи конкретно местоположение, да се измерват разстояния, да се извършва търсене по координати и ключови думи, да се запазват точки и маршрути, както и да се въвеждат/извеждат потребителски файлове.

Пример за приложение е възможността след определяне на текущото местоположение на потребителя да се намерят най-близките хижи, заслони или други паркови обекти и да се види разстоянието до тях.

То съдържа текстов и снимков материал на хижи и заслони, обекти на културно-историческото наследство и природни забележителности на територията на “Централен Балкан”. Допълнително е поместена информация и локация на 12 приоритетни за опазване природни местообитания. Приложението информира за режимите и нормите в защитената територия и правилата за поведение. За използване на приложението, не е необходима интернет връзка и мобилно покритие. При нужда може да генерира SOS съобщение с координати, оказващи локацията на мобилното устройство. Реализацията е на два езика – български и английски.

Прочети  Национални паркове в България

Мобилното приложение е създадено по договор с “Хай левъл проджект” ЕООД – гр. Варна в рамките на Проект BG16M1OP002-3.007-0006 “Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк “Централен Балкан”, финансиран от Оперативна програма “Околна среда 2014 -2020”, посочват от МОСВ.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!