fbpx

Мобилно приложение показва маршрути и хижи на туристите в НП „Централен Балкан“

Мобилно приложение ще ориентира посетителите на Националния парк „Централен Балкан“. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите и допълват, че вече са приключили дейностите по разработване на приложението „Пътеводител за Централен Балкан“ с информация за туристически маршрути, посетителски обекти и прилежащи видове и местообитания в парка.

За създаването на приложението за мобилни устройства говори министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред народните представители в рамките на парламентарния контрол в средата на февруари. Тогава той отбеляза, че продуктът ще бъде завършен и тестван на терен до края на април.

То вече е достъпно за инсталиране от магазините на Google Play и App Store.

Приложението предлага интерактивна карта. При избор на един от представените над 85 туристически маршрута посетителят може да получи информация за цвета на маркировката, дължината, продължителността и степента на трудност на съответния маршрут. Може да се определи конкретно местоположение, да се измерват разстояния, да се извършва търсене по координати и ключови думи, да се запазват точки и маршрути, както и да се въвеждат/извеждат потребителски файлове.

Пример за приложение е възможността след определяне на текущото местоположение на потребителя да се намерят най-близките хижи, заслони или други паркови обекти и да се види разстоянието до тях.

То съдържа текстов и снимков материал на хижи и заслони, обекти на културно-историческото наследство и природни забележителности на територията на „Централен Балкан“. Допълнително е поместена информация и локация на 12 приоритетни за опазване природни местообитания. Приложението информира за режимите и нормите в защитената територия и правилата за поведение. За използване на приложението, не е необходима интернет връзка и мобилно покритие. При нужда може да генерира SOS съобщение с координати, оказващи локацията на мобилното устройство. Реализацията е на два езика – български и английски.

Мобилното приложение е създадено по договор с „Хай левъл проджект“ ЕООД – гр. Варна в рамките на Проект BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк „Централен Балкан“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014 -2020“, посочват от МОСВ.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!