fbpx

Непалската асоциация по алпинизъм предлага оборка в района на Еверест по време на пандемията. Правителството отказва

Непалската асоциация по алпинизъм (NMA) е предложила правителството да разреши мащабна акция за почистване в Хималаите по време на пандемията. По този начин ще се осигури заетост на шерпите, а оборката би протекла по-бързо и лесно, отколкото по време на експедиции, казват от асоциацията.

След като заради коронавируса Непал затвори границите си и спря всички разрешителни за катерене и трекинг на територията на страната през пролетта, шерпите останаха без работа.

Туристическият сектор е сред най-засегнатите в резултат на COVID-19, като най-потърпевша е общността на шерпите и техните семейства. За тях височинните експедиции на чужденците, в които участват като носачи, водачи и помощен персонал, са основен източник на доходи.

Правителството трябва да позволи на непалски екип да изчисти планината. В допълнение към събирането на боклука, това ще създаде работни места на шерпите, които губят приходи през този сезон,

е казал Санта Бир Лама от NMA, цитиран от 4sport.ua.

Миналата година екип от 14 души в продължение на шест седмици изчисти повече от 10 тона боклук от пластмасови бутилки, консерви, катерачен инвентар и всякакви оставени предмети. Бяха свалени и четири тела на загинали алпинисти.

Над 10 тона отпадъци свалиха от Еверест

Това бяха само част от отпадъците в района на Еверест. По-недостъпните лагери все още са заринати от изоставен инвентар, казват още от асоциацията.

От друга страна шерпите твърдят, че сега акция за почистване би била много по-лесна, тъй като планината е опустяла.

На празна планина работата ни щеше да бъде много по-опростена и по-бърза и бихме могли да изчистим натрупания боклук. Следващия път ще има повече сняг и ще бъде по-трудно да се работи,

казва Пасанг Нуру Шерпа, който беше част от миналогодишния екип.

Прочети  Piolets d’Or 2017

Правителството на Непал обаче е отказало да позволи подобна кампания през периода на карантина.

Междувременно, базирана в Лондон трекинг агенция организира инициатива в подкрепа на шерпите. На над 50 семейства са доставени хранителни продукти, а на други десет е осигурена финансова помощ.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!