fbpx

Непалската асоциация по алпинизъм предлага оборка в района на Еверест по време на пандемията. Правителството отказва

Непалската асоциация по алпинизъм (NMA) е предложила правителството да разреши мащабна акция за почистване в Хималаите по време на пандемията. По този начин ще се осигури заетост на шерпите, а оборката би протекла по-бързо и лесно, отколкото по време на експедиции, казват от асоциацията.

След като заради коронавируса Непал затвори границите си и спря всички разрешителни за катерене и трекинг на територията на страната през пролетта, шерпите останаха без работа.

Туристическият сектор е сред най-засегнатите в резултат на COVID-19, като най-потърпевша е общността на шерпите и техните семейства. За тях височинните експедиции на чужденците, в които участват като носачи, водачи и помощен персонал, са основен източник на доходи.

Правителството трябва да позволи на непалски екип да изчисти планината. В допълнение към събирането на боклука, това ще създаде работни места на шерпите, които губят приходи през този сезон,

е казал Санта Бир Лама от NMA, цитиран от 4sport.ua.

Миналата година екип от 14 души в продължение на шест седмици изчисти повече от 10 тона боклук от пластмасови бутилки, консерви, катерачен инвентар и всякакви оставени предмети. Бяха свалени и четири тела на загинали алпинисти.

Над 10 тона отпадъци свалиха от Еверест

Това бяха само част от отпадъците в района на Еверест. По-недостъпните лагери все още са заринати от изоставен инвентар, казват още от асоциацията.

От друга страна шерпите твърдят, че сега акция за почистване би била много по-лесна, тъй като планината е опустяла.

На празна планина работата ни щеше да бъде много по-опростена и по-бърза и бихме могли да изчистим натрупания боклук. Следващия път ще има повече сняг и ще бъде по-трудно да се работи,

казва Пасанг Нуру Шерпа, който беше част от миналогодишния екип.

Прочети  И Гранд Каньон затвори в Съединените щати

Правителството на Непал обаче е отказало да позволи подобна кампания през периода на карантина.

Междувременно, базирана в Лондон трекинг агенция организира инициатива в подкрепа на шерпите. На над 50 семейства са доставени хранителни продукти, а на други десет е осигурена финансова помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.