fbpx

Американската мания СЛЕКЛАЙН или ходене по въже

История

Някъде през 1978 г. у американските катерачи за пръв път възникнала идеята да опънат въже и да ходят по него.  Днес слеклайнът е завладял цялата алпийска общност в САЩ. Експертите все още не могат да постигнат съгласие по въпроса кой е бил първият слейкър, но са единодушни, че слеклайнът е в процес на еволюция.

Историята започва в долината Йосемити. През един дъждовен ден двама ентусиасти се разхождат, балансирайки по дървените трупи, ограждащи парка. От палатката си ги наблюдават Скот Белк и приятелите му Дерен и Крис.

Така в тях възникнала идеята за равновесието и баланса… И посветили живота си на нея. През следващите няколко години те развили идеята си за ходене по въже, прокламират я в своите среди, споделят опит и впечатления. Пътищата им се разделили, но и до днес те продължават да се занимават с любимия си спорт и да запознават света с него.

Много от първите слейкъри потвърждават, че колкото е опасен слеклайнът, толкова е и забаваен. Не всеки се наема да премине с хайлайн (въже на голяма височина) връх Лост Ероу.

Скот Белк, ентусиазиран слейкър и собственик на най-плавната слеклайн походка нарекъл своя стил «школата на Скот». Последователите му ходят по тънко, слабо натегнато въже, преминавайки го на една страна, подобно на стойката върху скейтборд.

Въпреки че Скот пръв премина хайлайн на връх Лост Ероу, днес той предпочита да ходи по 10-метрово въже с дебелина около сантиметър. Това въже се опъва толкова много, че преминаващият се оказва на почти два метра височина в средата. Ходенето по него е истинско изпитание. Скот обича да се катери по въжето и да се обръща от едната на другата страна. А в това време…

снимка: Pixabay

В това време, през 80-те, стотици запалени по новия спорт, живеещи в щата Илинойс, ходели по 11-милиметрово въже.

На повечето от тях обаче не им се стояло у дома и потеглили към Йосемити на Лост Ероу. Там те преминавали по въже между всякакви скали и така поставили началото на нова школа в слеклайна. Школата на дългите, двойните и високите слеклайни – «школата на Дерен». Дерен Картър тренирал в продължение на десет години, преди да стане вторият преминал на въже Лост Ероу.

Скот и Дерен измислили нова концепция на слеклайна – двойно въже (едновременно се опъват две въжета – тънко върху дебело – 25 м.) за преминаването на Лост Ероу. Многобройните часове тренировки не отишли напразно. Дерен станал известен като най-великият слейкър в света.  Той е записан в  Рекордите на Гинес за преминаванетона хайлайн на Лост Ероу през 1998 година. По въже е преминал и между сградите в Лонг Бийч. По стъпките на Дерен вървеше и Дийн Потър, легенда в катерчания свят. Той стана четвъртият преминал хайлайн на Лост Ероу, ходил е по въже и в Юта и Мексико. Участвал е в редица телевизионни предавания, а снимките му бяха по кориците на списанията. Той може да бъде видян и в «Покорители на скалите – 5».

В това време в Лагер-4 в долината, Чонго, заедно с Дийн, Мат, Сидар, Ноа, Лео, Брейдън, Ойрос и други преминаваха своите знамените хайлайни.

Хайлайн (Височинен слеклайн)
Владеещите английски разбират, че приставката Хай- означава „Високо“. Хайлайнът е слеклайн на голяма височина. За Хайлайн е необходима пределна концентрация и максимална физическа подготовка.

Практикуване
Ако винаги сте искали да ходите по опънато въже, високо в небето, но се чувствате несигурни да го направите, слеклайнът може би е за вас. Вмето обикновено плетено въже, слейкърите използват найлоново въже, което може да бъде опънато на няколко сантиметра от земята. Повечето хора имат вътрешно равновесие, което ни позволява да балансираме, но въпреки това качването на въжето може да изглежда страшно. Спомнете си, страх ли ви е да карате велосипед, балансирайки без спомагателни колела? Не е трудно, нали? Ходенето по въже, подобно на карането на велосипед, изисква внимание и практика.

Прочети  Скатов падал два километра по склоновете на К2: родителите му разбират от медиите

Стъпки
1. Поставете осигурителна лента в центъра на слеклайна.
2. Поемете дълбоко въздух и стъпете на въжето. Ако не се страхувате, ще забележите, че се държите по-стабилно на въжето.
3. Фокусирайте се върху една точка. Набележете си една точка, като котва и гледайте само в нея.  Това ще ви помогне да балансирате тялото си.
4. Разпънете ръцете си настрани и запазете тялото си в изправено положение.
5. Центрирайте тежестта си върху въжето. С леко, балансирано движение отпуснете тежестта върху единия крак.
6. Балансирайте с крака, докато с ръцете и другия крак поддържате баланса на тялото.
7. Извийте леко крака на въжето. Така леко намалявате гравитацията и по-лесно балансирате и се придвижвате по въжето.
8. Повторете тези стъпки докато успеете да се задържите на въжето най-малко 15 сек.
9. Опитайте с другия крак. Веднъж след като установите баланс, направете стъпка.
10. Практика, практика, практика. Поздравления! Направихте първите си стъпки. Сега опитайте на слеклайна. Веднага щом се почувствате стабилни, опитайте и някои трикове.

Съвети
* Фокусирайте се върху основата
o Подобряването на слеклайн уменията изисква майсторски основни умения.
o Ако падате прекалено много, тогава изпробвайте по-лесен стил. Например, ако ходенето по въже е твърде трудно, опитайте да балансирате отново върху всеки от краката, както и да прехвърляте тежестта. Веднъж след като усвоите това, придвижете се една стъпка напред.

* Качете се в средата на въжето
o Може да се качите на въжето във всяка една точка, но започвайки от средата е по-безопасно, тъй като е далеч от предмети, в които може да се ударите, докато падате. Освен това въжето е по-ниско до земята, като така се намалява височината на падане.
o Упражнявайте се от едно и също място всеки път, тъй като въжето се люлее различно при различно разстояние от местата на привързване. Размахът е по-бърз, но по-къс близо до местата на връзване и по-бавен, но по-голям в средата.
o Но откъдето и да започнете, въжето ще се разлюлее силно. Това е нормално. И всеки пада първия път.

* Елате в зоната
o Балансирането на въжето изисква голямо съсредоточаване на начинаещите.
o Въпреки че качването на въжето може да ви изглежда просто, то изисква солидни умения и фокусиране.
o Подготвяйте се психически преди всеки опит…настройте се психически за момент, преди да стъпите на въжето.

* Върнете се в центъра
o Балансирането на въжето изисква движение на ръцете, краката и цялото тяло.
o Понякога ще извивате и обръщате тялото си във всички позиции, за да запазите равновесие.
o Веднъж след като възстановите равновесието бавно върнете тялото си в изходно положени с ръце, извиване на коленете, изправяне на главата и фокусиранме на погледа върху една точка.

* Започнете с къс слеклайн.
o Късото разстояние между двете места на връзване на въжето го правят по-стабилно.  Много по-лесно е да се научите на късо въже и да продължите с по-дълго, вместо да започнете направо на дълго.
o Когато въжето става по-дълго:

Прочети  Ето кои катерачи ще се състезават на Олмипийските игри в Токио през 2021

+ Напрежението се повишава, правейки преминаването по-опасно и изискващо повече усилия.
+ Увеличаването на височината на въжето от земята позволява по-голямо хлътване при натоварване.
+ Изисква се и повече сила за затягане, което може да представлява трудност при някои затягащи системи.

* Ходете боси
o Ходенето боси позволява да усещате по-добре въжето и по-лесно да пазите равновесие.
o Стъпете на въжето така, че то да преминава между големия и втория ви пръст към средата на петата. След като станете по-добри, опитайте да завъртите крака и да застанете странично, с рамене, успоредни на въжето.
o Когато станете по-добри (или приземяването не е безопасно при боси крака) може да си сложите обувки, тъй като те осигуряват по-голяма защита при опитване на трикове и приземяване.

* Използвайте ‘помощни колелета’
o Седнете на въжето. Единият начин да поставите ‘помощни колелета’ на слеклайна е ваш приятел да седне на въжето на няколко метра от вас. Така се отнема голяма част от люлеенето и натоварването на въжето. Когато станете по-добри, нека вашият прител се премести по-далеч на въжето, за да ви даде по-голямо пространство за движение.
o Когато стартирате, може да си помагате един на друг докато се учите да пазите равновесие—направете обща разходка до въжето. Ако се упражнявате да вървите назад извъртете раменете напред, скоро ще откриете, че повече не се нуждаете от помощни колела!

* Научете се падате безопасно
o Като начинаещ започнете с късо въже на малка височина. Така при паданията ще може да се приземявате върху краката си.
o Докато изпробвате нови трикове, слеклайнът може да ви ‘изхвърли’ след като загубите равновесие. Най-доброто решение е да изпозлвате ‘изхвърлянето’ на въжето, за да слезете и да се приземите на краката си.
o Ако падате, заради загуба на равновесие, опитайте се да се извъртите по време на падане, за да стъпите на краката си.

* Повишаване на уменията
o Поставете въжето на ниска височина с приятел, седящ на него.
o Увеличавайте разстоянието между вас и партньора ви.
o Балансирайте върху единия крак
o Балансирайте върху другия крак
o Балансирайте с двата крака, един зад друг на въжето
o Направете малка стъпка напред
o Направете малка стъпка назад
o Качете се на въжето странично (с рамене успоредни на въжето) с двата крака едновременно
o Обърнете се на въжето

* Опитайте нови трикове
o Плъзнете се по въжето.
o Стъпете на колене на въжето.
o Започнете от седящо положение (седейки на краката си, които са на въжето) и станете. Отново седнете.
o Йога пози. Това е трудно. Правете го бавно и пазете равновесие.
o Скокове. Скочете напред на въжето. Сменете краката. 180 градуса, 360 градуса.
o Правете кръгове.
o Въртете обръч.
o Жонглирайте.
o Задно премятане. Този трик е по-лесен, отколкото изглежда. Първо се упражнявайте на трамплин. Първо го изпробвайте за слизане от въжето, след това опитайте да се приземите на въжето.

Предупреждения
* Слеклайнът е изключително опънат, затова, когато падате, внимавайте въжето да не ви удари.
* Дори въжето да е опънато само на няколко сантиметра от земята, падането може да причини сериозни наранявания, в зависимост какво има отдолу. Учете се над мека повърхност. Използвайте краш-падове или стари матраци.
* Не използвайте въжето от слеклайн за катерене.
* Помнете – правете нещата бавно и безопасно. Вземете необходимите мерки за безопасност.

От какво се нуждаете
* Две точки за прикрепване на въжето
* Въже
* Търпение
* По възможност: механизъм за повдигане, карабинери

Текст: Върхове

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.