fbpx
неделя, май 26, 2024
ВидеоВисочинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноЛичностиНовиниСки

Анджей Баргиел се спусна със ски от Гашербрум I и II (ВИДЕО)

На 26 юли полският ски алпинист Анджей Баргиел влезе в историята, спускайки се със ски от върха на високия 8080 метра връх Гашербрум I в Каракорум.

По този начин той стана първият човек, осъществил ски спускания от върховете на четири осемхилядници в Каракорум.

Само дни преди това Баргиел изкачи 8035-метровия връх Гашербрум II и се спусна със ски от него, както след това направи и на Гашербрум I, без да използва допълнителен кислород.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Andrzej Bargiel (@andrzejbargiel)

Коментирайки експедицията до върховете Гашербрум след завръщането си в базовия лагер, Баргиел изрази щастието си, че се е върнал безопасно обратно от двата върха.

„Достигането до върха и спускането със ски от Гашербрум I беше малко по-трудно от това на Гашербрум II миналата седмица. Главно поради мъглата, така че реших да изчакам под върха на GI за по-добри условия“, каза той. „Поради мъглата трябваше да съм по-концентриран, за да запомня линията за спускане поради ограничената видимост.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Andrzej Bargiel (@andrzejbargiel)

През 2015 г. Баргиел стана  първият човек, спуснал се със ски на Броуд Пик (8051 м), а през 2018 г. постигна привидно невъзможното, спускайки се със ски от К2 (8611 м), без да сваля ските си или да използва допълнителен кислород.

„K2: немислимото спускане“ – целият филм за ски спускането на Анджей Баргиел от К2 (руски субтитри)

Експедицията на Баргиел в Каракорум тази година започна на 30 юни. След изкачването на Khosar Gang, който е висок 6400 м, като част от подготовката и аклиматизацията му за върховете Гашербрум, Баргиел и помощния му екип, състоящ се от полските алпинисти Януш Голаб и Мачией Сулима предприеха изкачване и спускане от Гашербрум II. Ски спускането беше осъществено на 19 юли.

След няколко дни лошо време, екипът започна своето изкачване на Гашербрум I в ранните часове на 25 юли. Баргиел достигна връхната точка в 4:15 сутринта местно време на 26 юли и след това се спусна на ски и се завърна триумфално в базовия лагер няколко часа по-късно.

В Хималаите Баргиел се е спускал със ски от централния връх на Шиша Пангма през 2013 година и от Манаслу през 2014 г. На втория осемхилядник той поставя два рекорда – изкачване за 14 часа и 15 минути и спускане със ски, благодарение на което подобрява и рекорда на маршрута базов лагер-връх-базов лагер за 21 часа 14 минути.

Той има и два неуспешни опита на Еверест.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!