fbpx

Български скиори търсят финасиране за филм за климатичните промени (ВИДЕО)

Трима скиори търсят финансиране за филм, посветен на ските и климатичните промени. Идеята на екипа – Виктор Троянов (фотограф), Ивайло Марков (режисьор и сценарист) и Николай Найденов (дрон) – е да разкажат за любимия си спорт в зимната планина и ограниченията на градския живот.

На фона на топенето на вечните ледове, затоплянето на океаните и умирането на кораловите рифове, възможностите за снежни спортове също стават по-ограничени на различни места по света. Климатичните промени изискват нови политики и спиране на производства, но и радикално нов начин на потребление.

Пластмасата, палмовото масло и химията са масови съставки в покупките, а дори заплахата за здравето не успява да промени “енергийния микс” в битовото отопление с преобладаващи евтини въглища и влажна дървесина с техните вредни емисии. Но промените във всекидневието са трудни дори и за любителите на планината, които мечтаят за сняг.

За да популяризират идеята за нуждата от промени, авторите на филма искат да разкажат за спомените си от различни зими и за скъсяването и по-голямата им непредвидимост днес, които виждат като част от глобален проблем.

“Кога за последно сме карали ски в пръхкав сняг?” е въпросът-анонс на филмовия проект. “Спомените се губят, превръщат се в сънища. А събуждането отново ни връща в суровата реалност. Талантлив скиор от близкото минало е един от ощетените. Домашната планина отдавна се е превърнала в пустош. Сняг не вали от години…”

Авторският екип апелира за дарителство от любителите на извънпистовите ски (фрирайд) и на планините. Набраните чрез кампанията средства са нужни за заснемането на ски кадри в зимната планина. Главен актьор и атлет във филма е българският скиор Симеон Павлов, който е една от младите надежди на българския отбор по фрирайд.

Прочети  Наско Скатов изкачи Лхотце?

Към момента е завършила първата фаза на снимки в градска среда, които показват контраста между идилията в зимната планина и забързания ритъм на големия град, както и нуждата хората да обмислят своето отношение към околната среда.

Предишни проекти на Троянов, свързани с планините и екологичните заплахи за тях, са филмът”Призрачната планина” за изоставения ски курорт на Витоша и “Изгубената зима” за спортното предизвикателство на ските в девствен сняг по диви склонове.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!