fbpx

В последния момент: Мингма Г Шерпа тръгна на зимна експедиция към К2

Точно когато надеждите за нов зимен опит за изкачване на К2 бяха изгубени, Мингма Г Шерпа и неговият многонационален екип потвърдиха плановете си за експедиция. Те са получили разрешение за изкачване на 19 декември, а екипировката на експедицията е доставена в Исламабад на Бъдни вечер.

Както беше обявено по-рано, Мингма Г ще ръководи експедиция, включваща още Джон Снори от Исландия, китаецът Гао Ли, както и Томаз Ротар от Словения, който се включи в последния момент.

И тримата влязоха в света на осемхилядниците съвсем наскоро, но със силен старт. По-рано през годината Снори изкачи K2 и Броуд пик и стигна близо до върха на Манаслу миналата есен. Гао Ли изкачи Манаслу през 2016 г., Еверест през 2017 г., а през 2019 г., изкачи Лхотце и Макалу. Ротар се насочи направо към трите най-високи: Еверест, K2 и Канчендзьонга през последните три години. Те направиха всичките си изкачвания с допълнителен кислород. Единствено Мингма Г спомена, че ще пробва безкислородно изкачване.

Експедицията ще използва непалски шерпи, сред които се открояват имената на Таминг Шерпа, Пасанг Намгел Шерпа и Кили Пемба Шерпа. Те работят с чуждестранни експедиции от години. Тамтинг притежава впечатляваща биография с близо 50 експедиции до осемхилядници и други големи върхове, включително девет изкачвания от девет опита на Еверест. Пасанг е изкачвал иосем пъти Покрива на света, както и редица други върхове над 8000 м. В Пакистан обаче той е изкачил само Гашербрум II и се изправя пред К2 за първи път. Кили Пемба “побеждава” своите приятели, що се отнася до Еверест: той има 11 изкачвания на върха.

Прочети  Симон Гитл с първи зимен солов траверс на Тре Чиме в Доломитите

Що се отнася до ръководителя на експедицията, Мингма Г е събрал 13 от 14-те осемхилядници (с изключение на Шиша Пангма). Пет пъти е изкачвал Еверест и два пъти К2. Той също е участвал в три премиерни изкачвания на 6-хилядници в Непал. На един от тях (Chobuje 6,686m) той сае изкачва соло по западното му било. Освен това Мингма Г е сертифициран планински водач на IFMGA / UIAGM и ръководи собствена компания за експедиции.

Още по-впечатляваща е историята на изкачванията на местния гид от племето Хунза, Сарбаз Хан, който също е член на експедицията. Той е изкачил К2, Нанга Парбат, Броуд пик, Манаслу и Лхотце без допълнителен кислород. Всички върхове, с изключение на К2 изкачва още при първия си опит. Като член на първия отбор, който се изкачи на Нанга Парбат през есента, той също е запознат с изкачванията извън сезона.

Това вероятно не Дрийм тиймът, който се очаква да осъществи първото зимно изкачване на К2. Тази година Адам Билицки се възстановява от контузия, Денис Урубко е на Броуд Пик, Симоне Моро е избрал Гашербрумите, а Алекс Чикон се насочва към Еверест тази зима.

Сегашният екип, който се подготвя да се изправи срещу дивата планина през зимата, е доста точно отражение на изкачването на хималайските гиганти в днешно време: от една страна, заможните клиенти с удоволствие използват всички налични ресурси, за да постигнат амбициите си, а от друга, все по-професионални местни алпинисти, които обикновено имат ролята на височинни носачи сега – с ненадминатия си опит и предимствата на аклиматизацията – с право стъпват напред, за да опитат да бъдат първи.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook