fbpx

В последния момент: Мингма Г Шерпа тръгна на зимна експедиция към К2

Точно когато надеждите за нов зимен опит за изкачване на К2 бяха изгубени, Мингма Г Шерпа и неговият многонационален екип потвърдиха плановете си за експедиция. Те са получили разрешение за изкачване на 19 декември, а екипировката на експедицията е доставена в Исламабад на Бъдни вечер.

Както беше обявено по-рано, Мингма Г ще ръководи експедиция, включваща още Джон Снори от Исландия, китаецът Гао Ли, както и Томаз Ротар от Словения, който се включи в последния момент.

И тримата влязоха в света на осемхилядниците съвсем наскоро, но със силен старт. По-рано през годината Снори изкачи K2 и Броуд пик и стигна близо до върха на Манаслу миналата есен. Гао Ли изкачи Манаслу през 2016 г., Еверест през 2017 г., а през 2019 г., изкачи Лхотце и Макалу. Ротар се насочи направо към трите най-високи: Еверест, K2 и Канчендзьонга през последните три години. Те направиха всичките си изкачвания с допълнителен кислород. Единствено Мингма Г спомена, че ще пробва безкислородно изкачване.

Експедицията ще използва непалски шерпи, сред които се открояват имената на Таминг Шерпа, Пасанг Намгел Шерпа и Кили Пемба Шерпа. Те работят с чуждестранни експедиции от години. Тамтинг притежава впечатляваща биография с близо 50 експедиции до осемхилядници и други големи върхове, включително девет изкачвания от девет опита на Еверест. Пасанг е изкачвал иосем пъти Покрива на света, както и редица други върхове над 8000 м. В Пакистан обаче той е изкачил само Гашербрум II и се изправя пред К2 за първи път. Кили Пемба “побеждава” своите приятели, що се отнася до Еверест: той има 11 изкачвания на върха.

Прочети  105 години от първото изкачване на Олимп

Що се отнася до ръководителя на експедицията, Мингма Г е събрал 13 от 14-те осемхилядници (с изключение на Шиша Пангма). Пет пъти е изкачвал Еверест и два пъти К2. Той също е участвал в три премиерни изкачвания на 6-хилядници в Непал. На един от тях (Chobuje 6,686m) той сае изкачва соло по западното му било. Освен това Мингма Г е сертифициран планински водач на IFMGA / UIAGM и ръководи собствена компания за експедиции.

Още по-впечатляваща е историята на изкачванията на местния гид от племето Хунза, Сарбаз Хан, който също е член на експедицията. Той е изкачил К2, Нанга Парбат, Броуд пик, Манаслу и Лхотце без допълнителен кислород. Всички върхове, с изключение на К2 изкачва още при първия си опит. Като член на първия отбор, който се изкачи на Нанга Парбат през есента, той също е запознат с изкачванията извън сезона.

Това вероятно не Дрийм тиймът, който се очаква да осъществи първото зимно изкачване на К2. Тази година Адам Билицки се възстановява от контузия, Денис Урубко е на Броуд Пик, Симоне Моро е избрал Гашербрумите, а Алекс Чикон се насочва към Еверест тази зима.

Сегашният екип, който се подготвя да се изправи срещу дивата планина през зимата, е доста точно отражение на изкачването на хималайските гиганти в днешно време: от една страна, заможните клиенти с удоволствие използват всички налични ресурси, за да постигнат амбициите си, а от друга, все по-професионални местни алпинисти, които обикновено имат ролята на височинни носачи сега – с ненадминатия си опит и предимствата на аклиматизацията – с право стъпват напред, за да опитат да бъдат първи.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!