fbpx

Зимните експедиции в Хималаите и Каракорум този сезон

Към кои върхове ще бъдат насочени опитите за зимни експедиции тази година?

Зимният календар продължава от 22 декември 2019 г. до 20 март 2020 г., въпреки че най-отдадените, като Денис Урубко, го намаляват до 28 февруари по метеорологичния календар.

Еверест (8 848 м), Хималаи

Една от зимните експедиции, от която има сериозни очаквания, е тази на Джост Кобуш, който възнамерява сам да изкачи Еверест. Младият немски алпинист бе обявил, че ще извърши опита по кулоара Хорнбейн, въпреки че отлага окончателното решение за момента когато види условията на място в планината. В момента Кобуш се приближава до базовия лагер на Еверест и вече е извършил церемонията Пуджа:

„За будистите преди изкачване традиционната церемония в Пуджа не трябва да се пропуска – обяснява Кобуш. – Така че в четвъртък ходихме до манастир в Кхуджунг. По време на Пуджа беше поискано разрешение за изкачване на Сагармата (връх Еверест). В тази традиционна будистка церемония монах благославя експедицията и в същото време моли благосклонност от планинските богове. Тази традиция, която има дълга история, е част от всяка голяма експедиция. Въпреки че този път не съм придружаван от Шерпа, за мен участието в Пуджа е израз на уважение към културата и местните традиции в този регион. „

https://www.facebook.com/jostgoforit/photos/a.199412386903586/1340005529510927/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARBcRAij5lBOiPgVttliO4Mttg5VR69RdWxrkxYyLi5nmk8HvCtcr3E_UNs1Ev33B4LtiILzK2dWZs5Vk-QwFGldKAGBxGX43QDyigkTnM-G7YMULdsYlHHt4UqI6lgbnpQVivDBAYL3vg4Qym9D66fvEfaminyoEz1FQ-y5gJFJavCIBbyXkBNUz8Y1VIFD8hcLazcMJ0EMDt0hqQiA7fwIlYc0i8cfWJDUXmme5zv5JKUBizvGDxTcFTSrtYw0FnJWB0dzgyNGNyKeOGrrsvKa5wLsVXsLIEG6cycOo5x6DqQsi91j8hXny7zNllCLZ32sOchvs_kBNuaAlb_8wbqzAQ&__tn__=-R

Кобуш ще пристигне в базовия лагер заедно с фотографа Даниел Хюг, който ще бъде с него през първите седмици и с когото ще отиде до лагер 1, за да заснеме няколко снимки и интервюта за документален филм. Очевидно основният му опит ще бъде в абсолютно соло и алпийски стил.

На „Покрива на света“ ще има и експедиция, водена от Алекс Чикон (с Оскар Кардо, Джонатан Гарсия, Чхиджи Нурбу Шерпа, Печхумбе Шерпа и Тенджен Шерпа). В момента Чикон пътува до Антарктида. Следващата спирка ще бъде Ама Даблам, където ще се аклиматизира. Екипът му ще включва също Феликс Криадо и Иньо Готиерес, с които ще се срещне в Катманду.

След това баските ще се преместят в базовия лагер на Еверест (вероятно в края на януари). Това е третият му опит през зимата, без кислород, след тези от 2016-17 и 2017-18.

К2 (8 611 м), Каракорум

к2

Втората най-висока планина на Земята и Пакистан е големият трофей на този зимен сезон и единственият връх над 8000 метра, все още неизкачен през зимата. През последните години няколко експедиции се опитват да го изкачат, но без успех. Изглежда, че зимният сезон 2019-2020 ще събере различни експедиции в базовия лагер, но към днешна дата все още не е ясно дали някой наистина ще се опита.

Международната експедиция, ръководена от Мингма Гяле Шерпа , с исландката Джон Снори и китайката Гао Ли, изглеждаше най-решителна, но липсата на средства я компрометира и за момента беше отложена за средата на януари за намаляване разходите. В тази връзка беше стартирана дарителска кампания.

Друг опит за К2 може да бъде направен от Денис Урубко , но това ще зависи от това как ще премине опитът му за изкачване на Броуд пик, който е основната му цел.

Също така френска експедиция, съставена от Джонатан Бордес и Винсент Саура, заяви, че се интересува от K2 , но очевидно те все още не притежават разрешителните за катерене.

Броуд пик (8 051 м), Каракорум

Броуд пик
снимка: Уикипедия

Руският натурализиран полски катерач е на път да стигне до Асколе и да започне преход към Базовия лагер. С него са канадският алпинист Дон Боуи и финландката Лота Хинца (спътник на Боуи), които ще изпълняват помощни задачи в Базовия лагер.

Тази година на ледника Балторо има много сняг, така че пътят до базовия лагер няма да е лесен.

Денис Урубко смята това за първото истинско зимно изкачване на Броуд пик, тъй като полското от 2013 г. беше завършено на 5 март и следователно е извън метеорологичната зима.

Експедицията на Урубко и Боуи е обявена за двойна експедиция, на Броуд пик и К2, въпреки че опитът на втория не е сигурен. Само ако те бързо завършат експедицията до Броуд пик и условията са благоприятни, те могат да обмислят да се преместят в близкия базов лагер на К2.

Симоне Моро и Тамара Лунгер избраха тази година Гашербрумите. Тяхната цел е изкачването на Гашербрум I (8,080 m) и траверс към Гашербрум II (8,034 m), като по този начин ще осъществят и първи зимен траверс между два осемхилядника през зимата.

Двамата извършиха технологична предварителна аклиматизация в хипобарична камера в Болцано :

„Първият, деликатен, важен и труден етап от научните изследвания, който принуди мен и Тамара да посветим цял месец от живота си вътре в хипобаричната камера на TerraXcube от Eurac Research, най-накрая приключи“, написа Моро във Фейсбук.

E’ finalmente finita la prima, delicata, importante e difficile fase di ricerca scientifica che ha obbligato me e Tamara…

Публикувахте от Simone Moro в Вторник, 17 декември 2019 г.

Моро отговаря и на критиките, получени за това, че е извършил тази предварителна аклиматизация в камерата: „За мен и Тамара беше много по-трудно и взискателно преживяване от очакваното … Това в хипобаричната камера беше жертва, определено не е пряк път. Бих предпочел хиляда пъти да правя, както винаги сме го правили, а именно да посветим още един месец на експедицията или на обучение на високо ниво. Правил съм го само преди да достигна четирите върха над 8000 метра през първата зима. Дори не съм използвал кислород и нагрята подметка на краката си по време на тези изкачвания, само за да не търся преки пътища и да дам елементи на критика, която при всички случаи неизбежно е достигнала. „

Отпътуването за Пакистан се очаква през следващите дни.

Батура Сар (7 795 м), Каракорум

снимка: Уикипедия

Сред зимните експедиции по върхове с по-ниска височина се откроява този на поляците при Батура Сар , 25-тия по височина връх на планетата и със стени с над 3600 метра надморска височина и дълги километри хребети. Една добра репетиция за поляците, да изпробват първото зимно изкачване на К2 догодина.

Според последната информация екипът ще бъде съставен от 8 членове и ще замине за Пакистан в средата на януари под ръководството на Пьотр Томала и Рафал Фрония . С тях ще бъдат Войчех Флачински, Филип Бабич, Мариуш Хатала, Кшиштоф Стасяк, Марко Швидергал и Освалд Родриго Перейра (оператор).

„Батура е много интересна цел. Това е високо ниво на 7-хилядник, който е малко проучен, което ще ни позволи да тестваме уменията си на височина, близка до 8000 метра над морското равнище, при трудни зимни условия “ – подчерта Пьотр Томала, ръководител на полската зимна програма в Хималаите. „Миналата седмица бяхме с нашия екип в словашките Татри. Извършихме необходимата подготовка и също имахме възможност да се изкачим. Мога да ви уверя, че алпинистите, които ще отидат в Пакистан след месец, са здрави и в добра форма “ , добави той.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!