fbpx

Лавини в Алпите: скиор оцеля по чудо в Австрия, спасиха шестима в Швейцария

26-годишен скиор беше спасен, след като оцеля по чудо, затрупан в продължение на 5 часа под лавина в австрийските Алпи, съобщи Дойче веле.

Мъж не се върнал от кратка разходка до планината, където планирал да кара ски, което накарало семейството му да започне да го търси. При опит да му се обадят от телефона на младежа се чувало само пукане, съобщили роднините му.

Спасителната служба в област Щирия веднага предприела издирване.

Скоро затрупаният бил засечен по неговия лавинен предавател.

Младият мъж бил напълно заровен под лавина в подножието на връх Плешниццинкен. Оказал се жив, след като спасителите го изровили от снега.

Директорът на местната спасителна служба Михаел Мигитш казва, че намирането на младежа жив е “Коледно чудо”.

“Подобно нещо се случва веднъж на 20 години. Не можеш да мърдаш под подобна лавина, но този мъж е извадил късмет да се озове във въздушен “джоб”, където е имало достатъчно кислород, за да оцелее.”, казва един от спасителите Щефан Шрьок.

Мъжът имал хипотермия, но след настаняването му в болница, лекарите съобщиха, че няма опасност за живота му.

Лавина падна и в швейцарските Алпи над курорта Андермат, като са затрупани няколко души.

Шестима са били извадени от снега, като двама от тях са били ранени, а другите четирима са успели да се измъкнат от снежните маси сами, преди пристигането на спасителните екипи.

Полицията и планинарската служба продължават да претърсват района, в който е паднала лавината.

Все още не е ясно дали са открити всички пострадали от свличането на тоновете сняг и пръст.

Говорител на полицията от кантон Ури нарече лавината в Андермат “значителна по размер”, а властите в областта повишиха предупреждението за опасност от лавини на трета от пет степени.

Прочети  Петър Иванов шести в катеренето на Младежките олимпийски игри

Валерия Динкова

[email protected]

0 thoughts on “Лавини в Алпите: скиор оцеля по чудо в Австрия, спасиха шестима в Швейцария

 • 11.10.2013 в 11:00
  Permalink

  Само едно уточнение относно сложеното име на това състезание “World Mountaineering Championship – Class Rock”

  Dear Madam,

  UIAA is the international governing body for mountaineering. UIAA doesn’t organize competitions in Mountaineering nor patronize such events. The only competitions recognized by the UIAA are Ice climbing competitions (on artificial structures).

  Best regards.

  Pierre Humblet
  UIAA Mountaineering Commission president.

  Отговор
 • 11.10.2013 в 12:00
  Permalink

  Благодаря за уточнението, но в статията никъде не се споменава, че състезанието се организира от UIAA.Организира се в Крим от страните от бившия Съветски съюз. Спокоен ден.

  Отговор
 • 11.10.2013 в 14:06
  Permalink

  Уточнението беше по повод написаното от Вас за състезанието, а именно – “световен шампионат по скално катерене”. Уточнението чрез UIAA е във връзка с това, че това е световната федерация, която отговаря за този спорт, т.е. единствено под нейн “лиценз” или признаване може да се организират официални състезания от различен машаб – регионални, континентални, световни, както е IFSC в спортното катерене или ISMF в ски-алпинизма. В случая с това състезание проблемът е подвеждащото име, което са сложили организаторите, даже бих казала, е некоректно.

  Отговор
 • 11.10.2013 в 17:47
  Permalink

  Уточнението от Ваша страна е изключително уместно и коректно. Организаторите вероятно са допуснали грешка при публичното оповестяване на това събитие, а оттам е и моята грешка при поднасянето на тази информация, за което се извинявам.

  Отговор
 • 14.10.2013 в 10:34
  Permalink

  По случай последния коментар на Ивелина Тодорова мога да кажа, че грешка в публичното оповестяване няма. Идеята и целта на организаторите е шампионата като такъв да бъде наложен като официлно световно ппървенство поп алпинизъм. Разговори с представителите на UIAA в тази насока са проведени и уговорката е състезанието да бъде провеждано няколко поредни години преди да бъде утвърдено в календарния план на UIAA.
  Някои уточнения относно статията:
  – Състезанието както беше посочено е по алпинизъм. Целта не е чистото преминаване на маршрутите. Използват се всякакви технически средства и похвати за справяне с релефа на маршрута.
  – След първия етап или т. нар. „Хронометър – училището” участниците преминават към втория етап на шампионата. Успешното преминаване на тура в първия етап не е за задължително за преминаване към втория етап, а чисто и просто самото класиране е от значение единствено за реда на избиране на маршрут за първия ден на втория етап, т.е. първите в класирането от първия етап избират първи от списъка с маршрути, маршрута за първия ден от втория етап на състезанието.
  – Участие в шампионата взимат не точно определени представители от изброените от Ивелина ТОДОРОВА страни, а всички заявили желанието си за участие. България и Испания не са “сециално” поканени, а тази година това са страните изпратили заявка за участие, освен представители на екс-съветските републики. Поканата е отправена към всички и ограничението за участие е единствено в броя свръзки /2 мъжки и 1 женска за дадена държава; 3 мъжки и 2 женски за призьорите от предходната година/.

  За повече информация, моля обърнете внимание на долупосочените връзки:

  Моите лични впечатления: http://vatev.blogspot.com/2013/09/mountchamp.html

  Официален сайт на шампионата: http://mountchamp.com/en/news/vertical-race-over-ukrainians-won-again

  http://borash.livejournal.com/46525.html

  Резултати: http://www.mountchamp.com/en/content/results-2013

  Отговор
 • 21.10.2013 в 0:33
  Permalink

  Благодаря за отделеното време и подробната информация, която сте ни предоставили. Последният ми коментар е по повод уточнението на г-жа Дора Маринова, която изтъква факти, противоречащи на вашето твърдение. Не знам до колко е правилно да се оповестява така, след като както сам казахте, предстои да бъде утвърдено в календарния план на UIAА.
  Не съм споменавала, че само тези държави могат да участват, а че “тази година участие взимат” представители от изброените страни. Предполагам, че това са заявилите желание за участие. Състезанието е наистина уникално и дано повече държави се включат през следващата година .

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook