fbpx

Руски катерачи отпадат от Олимпийските игри в Токио заради забраната на Русия след допинг скандала

Световната антидопингова агенция (WADA) издаде забрана на всички руски атлети да участват в най-големите спортни събития в света за следващите четири години. В тази времева рамка са включени и Олимпийските игри 2020 в Токио, което означава, че нито един катерач няма да може да се състезава под руския флаг на тези предстоящи олимпийски игри.

Забраната идва като последно наказание заради обвиненията в допинг скандала, за който се твърди, че е станал със знанието на властите в Москва. Корените се крият в многостепенна оценка в „Докладът на Макларън“, поръчан от WADA, с автор канадския академик Ричард Макларън преди близо пет години. В крайна сметка WADA цитира положителни допингови констатации и твърди, че Русия е създала спонсориран от държавата допинг за множество спортове под широкия олимпийски чадър. Впоследствие Русия беше извадена от международните състезания, а по-късно възстановена отново – и на националната антидопингова агенция на страната беше поръчано да достави лабораторна информация, свързана с тестовете за допинг на руски спортисти. Страната обаче беше обявена за „несъответстваща“ (и се подозира, че ужасно е манипулирала лабораторните данни) от WADA, като по този начин предизвика най-новата забрана.

Руският премиер Дмитрий Медведев беше цитиран в статия на BBC за забраната: „Очевидно е, че в Русия все още съществуват значителни проблеми с допинга, имам предвид нашата спортна общност. Това е невъзможно да се отрече. Но от друга страна фактът, че всички тези решения се повтарят, често засягат спортисти, които вече са били наказани по един или друг начин, да не говорим за някои други точки – разбира се, това кара човек да мисли, че това е част от антируската истерия, която е станала хронична. „

Президентът на WADA, сър Крейг Риди, каза пред Би Би Си: „Прекалено дълго време руският допинг възпрепятства чистия спорт. Наглото нарушение от страна на руските власти … изискваше твърд отговор. Точно това направихме. На Русия беше предоставена всяка възможност да се присъедини към глобалната антидопингова общност за доброто на своите спортисти и за целостта на спорта, но тя вместо това избра да продължи в своята позиция на измама и отричане. „

Прочети  Съвети от топкатерачката на Германия Лена Херман: „Просто катерете“

Неотдавнашното решение на WADA едва ли ще бъде краят на историята – Руската национална антидопингова агенция вероятно ще обжалва забраната и сагата ще продължи да се разиграва в международен арбитражен съд, според доклада на BBC.

По-специално за катерачите в Русия забраната идва, когато съставът на олимпийците през 2020 г. почти се оформи. Рускинята Юлия Каплина беше един от 12-те състезатели, които условно спечелиха олимпийска квота на неотдавнашното олимпийско класиране в Тулуза, Франция. Ако забраната за Русия остане, Каплина, бивша световна рекордьорка по скоростно катерене, ще трябва да кандидатства, за да се състезава на Олимпиадата през 2020 г. под неутрален флаг и да докаже, че е безупречна и напълно отделена от който и да е от допинга в страната. Самата Каплина по никакъв начин не е била пряко свързана или е замесена в нито едно от руските допингови обвинения или констатации, но въпреки това вероятно би се сблъскала с трудна битка за придобиване на неутрален статут. Съветът на Олимпийския и Параолимпийския комитет на САЩ наскоро обсъди възможността руските спортисти да се състезават неутрално, а председателят на борда, Сюзън Лионс, каза пред The ​​Washington Post, че би било трудно за руските спортисти да докажат недвусмислено, че са били (и са) чисти – като се има предвид, че информацията за руските лабораторни тестове е уж променена. „Ако данните наистина са били повредени … е много неясно как можете да решите и да излъжете кой е част от допинга и кой не“, каза Лион.

Спецификите по отношение на това какво би трябвало да направят руските спортисти, за да докажат невинността си, все още не са предоставени. Независимо от това, състезанието под неутрален флаг не би било нищо ново за руски спортист като Каплина. Русия беше извадена от последните зимни олимпийски игри през 2018 г., но повече от 100 спортисти в страната участваха с неутрално национално обозначение.

Прочети  Вейка Густафсон сред официалните гости на Банско филм фест

Според квотата на страната за Олимпиадата през 2020 г. в Токио, Русия все още имаше три олимпийски квоти, които можеше да бъдат запълнени (една за друга жена в допълнение към Каплина, и две за мъже), когато забраната беше обявена.

Руската национална федерация по катерене пусна изявление за забраната, като в превод каза, че страната вече притежава „лиценз“ да се състезава в Олимпиадата: „Дори и да се представим без флаг, всички много добре знаем, че това е нашият спортист “, каза президентът на Руската федерация Дмитрий Бичков. „Резултатите от него са постижения, с които Русия се гордее и в които са инвестирани силата и знанията на руския спорт. Представители на други страни също разбират това … Олимпийският дебют не може да се проведе без представители на Русия. „

Допълнение към най-новото развитие в сагата е, че на Русия се предвижда да бъде домакин на Европейското първенство за континентален континент на 16-18 април 2020 г., където ще бъдат наградени още две олимпийски квоти за катерене (1 мъж, 1 жена). Руската федерация по катерене отбеляза, че се готви, без конкуренция, да се състезава за онези останали олимпийски места на континенталните първенства и че решението на WADA не важи за „континенталните турнири“.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.