fbpx

Как ще се печелят квоти за Катерене на Олимпийските игри

Катеренето за първи път в историята влиза като дисциплина на Олимпийски игри. Първите медали ще бъдат раздадени на 32-рите Летни Олимпийски игри от 4 до 7 август 2020 в Токио. В състезанията ще вземат участие 20 мъже и 20 жени, получили олимпийски лиценз.

Квалификации

За да попадне един катерач  в Токио през 2020 година има три пътя:
– чрез световния шампионат през 2019 г. в дисциплината „многобой“;
– чрез Олимпийския квалификационен турнир в края на 2019 г.;
– чрез континенталните шампионати в Европа, Азия,  Африка, Америка и Океания в дисциплината „многобой“.

Първата квалификационна среща е на 5 април тази година с първия етап на Световната купа по катерене в швейцарския курорт Майринген в дисциплината боулдър.

Съставът на участниците в Световния шампионат и шампионата на Европа ще бъдат определени с решение на терньорите на националните отбори. За да вземат участие в Олимпийски квалификационен турнир спортистите трябва да имат високи позиции в световния рейтинг IFSC в дисциплината „многобой“.

Рейтинг

Рейтингът на спортистите ще се определя по 6 резултата – два за трудност, два за скорст и да в боулдър. Всеки катерач може да участва в един сезон на неограничен брой състезания по отделните дисциплини. В този случай  рейтингът ше бъде начислен по двата най-силни резултата в съответната дисциплина.

В календара IFSC за 2019 г. са предивдени 12 етапа на Световното първенство. В списъка са включени турнири, включващи една дисциплина, както и стартове с по няколко. Като цяло, във всяка от дисциплините са предвидени по 6 старта за сезон. Така всеки състезател ще има общо 18 опита да подобри своя рейтинг.

Олимпийски квалификационен турнир

По рейтингите ще бъде сформиран списък с участниците за Олимпийския квалификационен турнир, който ще се проведе във френския град Тулуза от 28 ноември до 1 декември 2019 г. На това състезание ще заминат най-добрите 20 мъже и 20 жени  от „многобоя“ IFSC.

Към този момент вече ще бъдат известни имената на 7 мъже и 7 жени, получили олимпийски лиценз от резултатите на Световния шампионат 2019  в „многобой“. Той ще се проведе през август в японския град Хатиодзи.

От Олимпийския квалификационен турнир заЛетните Олимпийски игри 2020 в Токио ще се класират най-силните 6 мъже и 6 жени.

Ще участват ли българи в борбата за 40-те квоти, предстои да разберем.

Напомняме, че младата надежда в катеренето Петър Иванов се класира 6-ти на Младежките олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2018 година. 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!