fbpx

Как ще се печелят квоти за Катерене на Олимпийските игри

Катеренето за първи път в историята влиза като дисциплина на Олимпийски игри. Първите медали ще бъдат раздадени на 32-рите Летни Олимпийски игри от 4 до 7 август 2020 в Токио. В състезанията ще вземат участие 20 мъже и 20 жени, получили олимпийски лиценз.

Квалификации

За да попадне един катерач  в Токио през 2020 година има три пътя:
– чрез световния шампионат през 2019 г. в дисциплината “многобой”;
– чрез Олимпийския квалификационен турнир в края на 2019 г.;
– чрез континенталните шампионати в Европа, Азия,  Африка, Америка и Океания в дисциплината “многобой”.

Първата квалификационна среща е на 5 април тази година с първия етап на Световната купа по катерене в швейцарския курорт Майринген в дисциплината боулдър.

Съставът на участниците в Световния шампионат и шампионата на Европа ще бъдат определени с решение на терньорите на националните отбори. За да вземат участие в Олимпийски квалификационен турнир спортистите трябва да имат високи позиции в световния рейтинг IFSC в дисциплината “многобой”.

Рейтинг

Рейтингът на спортистите ще се определя по 6 резултата – два за трудност, два за скорст и да в боулдър. Всеки катерач може да участва в един сезон на неограничен брой състезания по отделните дисциплини. В този случай  рейтингът ше бъде начислен по двата най-силни резултата в съответната дисциплина.

В календара IFSC за 2019 г. са предивдени 12 етапа на Световното първенство. В списъка са включени турнири, включващи една дисциплина, както и стартове с по няколко. Като цяло, във всяка от дисциплините са предвидени по 6 старта за сезон. Така всеки състезател ще има общо 18 опита да подобри своя рейтинг.

Олимпийски квалификационен турнир

По рейтингите ще бъде сформиран списък с участниците за Олимпийския квалификационен турнир, който ще се проведе във френския град Тулуза от 28 ноември до 1 декември 2019 г. На това състезание ще заминат най-добрите 20 мъже и 20 жени  от “многобоя” IFSC.

Прочети  Руски катерачи отпадат от Олимпийските игри в Токио заради забраната на Русия след допинг скандала

Към този момент вече ще бъдат известни имената на 7 мъже и 7 жени, получили олимпийски лиценз от резултатите на Световния шампионат 2019  в “многобой”. Той ще се проведе през август в японския град Хатиодзи.

От Олимпийския квалификационен турнир заЛетните Олимпийски игри 2020 в Токио ще се класират най-силните 6 мъже и 6 жени.

Ще участват ли българи в борбата за 40-те квоти, предстои да разберем.

Напомняме, че младата надежда в катеренето Петър Иванов се класира 6-ти на Младежките олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2018 година. 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!