fbpx
неделя, февруари 25, 2024
ИзбраноКатеренеНовини

Алекс Тоткова и Ники Русев отиват на квалификация за Олимпийските игри в Париж

Международната федерация по спортно катерене (IFSC) публикува списък със състезателите с право на участие в последната квалификация за Олимпийските игри, която ще се проведе през 2024 г., съобщиха от БФКА.

Сред тях са едни от най-добрите ни спортни катерачи – Александра Тоткова и Николай Русев. Те ще се състезават в комбинацията боулдър и трудност.

Квалификацията ще включва два кръга – от 16-ти до 19-ти май в Шанхай, Китай и от 20-ти до 23-ти юни в Будапеща, Унгария.

В комбинацията боулдър и трудност ще участват по 48 състезатели при мъжете и жените, които ще се борят за 10 квоти за Париж.

Общо 20 състезатели при мъже и 20 жени ще вземат участие в комбинацията на Олимпийските игри както следва:
– 3-мата медалисти от проведеното световно първенство през август 2023 г.;
– 5-те победители в континенталните квалификации през 2023 г.;
– 10 квоти от квалификацията през 2024 г.
– 1 квота за домакините от Франция
– 1 квота т.н. Universality Places, която се утвърждава от МОК заедно с международната федерация.

Вече са известни 8-те състезатели с квоти за Олимпийските игри от световното първенство и континенталните квалификации. Борбата за 10-те квоти в квалификацията ще е изключително оспорвана. Системата за класиране е базирана на точки според класирането, които се сумират от двата кръга на квалификацията, максимум в състезание са 50.

Стискаме палци на Алекс и Ники с надежда за първо участие на Олимпиада на български катерачи!

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!