fbpx

Беър Грилс търси девера на Пипа Мидълтън под Еверест

Телевизионният авантюрист Беър Грилс е ръководил тайна експедиция до връх Еверест, целяща да открие тялото на девера на Пипа Мидълтън, който загина часове след като стана най-младият британец, изкачил най-високия връх в света.

Скаутът, който се счита за близък приятел на принцесата на Уелс, по-рано тази година се е опитал да намери и свали тялото на Майкъл Матюс.

Матюс, който е брат на съпруга на Пипа Мидълтън, почина на 22 години на слизане от Еверест през 1999 г., след като последва примера на приятеля си Беър Грилс, който изкачи върха предходната година на 23-годишна възраст.

„Всъщност осъществихме експедиция на Еверест, за да се опитаме да намерим тялото на брата на един добър приятел, който го изкачи годината след като аз бях там, но така и не го открихме“, каза Грилс. „Наистина се опитахме. Събрахме най-добрия екип в света.“

По думите на Беър, в планината са били десет непалци и няколко „невероятни западни алпинисти“. Те са успели да открият тялото на загинал, но то се оказало не на Майкъл, а на непалец.

През март тази година Спенсър Матюс обяви че е започнал заснемане на документален филм за последните дни на покойния му брат, преди да умре при спускане от връх Еверест.

Embed from Getty Images

Спенсър предприема пътуването, което ще последва стъпките на неговия брат, с подкрепата на родителите си и брат си Джеймс, който е женен за Пипа Мидълтън.  От Disney+ вече са проявили интерес към евентуалната продукция.

Въпреки че семейство Матюс все още не е успяло да върне тялото на Майкъл, има водач, който вярва, че знае последното място, на което той е бил забелязан.

Меснер: Аз съм алпинистът с най-много неуспехи

Преди да загине на Еверест Матюс е изкачил Килиманджаро, както и върхове в Пиринеите и Швейцарските Алпи. През 1999 г. той се включва в комерсиална експедиция до Покрива на света, за която плаща £22 000.

Майкъл успява да стигне до върха, което го прави най-младият британец, изкачил Еверест. На слизане обаче се разразява буря, още докато групата е в Зоната на смъртта. Той се отделя от останалите и изчезва.

Embed from Getty Images

Дейвид Матюс, милионер и баща на Майкъл, винаги обвинявал небрежността на планинските водачи за смъртта му. Той води частно дело срещу трима мъже, работещи за компанията, организирала експедицията, на фона на твърденията, че инструктажите за безопасност са били неадекватни, кислородното снабдяване е било дефектно, а водачите не са успели да задържат Майкъл в полезрението си по време на изкачването.

Делото е прекратено, тъй като съдията настоява, че няма доказателства за небрежност.

Оттогава Спенсър и семейството му са събрали стотици хиляди лири за Фондацията на Майкъл Матюс, създадена в памет на брат му за подкрепа на образователни проекти в Африка и Азия.

През 2016 г. сестрата на принцесата на Уелс, Кейт, Пипа Мидълтън изкачи Матерхорн в памет на Майкъл Матюс. 32-годишната тогава жена осъществи изкачването с брат си Джеймс.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!