fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмНовини

Чехите установиха първия си височинен лагер към най-високия неизкачван връх в света (ВИДЕО)

снимка: Facebook, Muchu Chhish 2020 Czech Expedition

До Лагер 1 на 4938 м. към Мучу Чхиш (7453 м) в Каракорум достигнаха алпинистите от чешката експедиция в Пакистан на 26 август в късния следобед. Вчера от екипа им съобщиха, че времето ще определи дали ще се спуснат до базов лагер или ще продължат нагоре.

Чешка експедиция се отправя към най-високия неизкачван връх в света

Във вторник опитът им да установят Лагер 1 се оказа неуспешен заради трудна заснежена обстановка, в която са загубили линията на маршрута. Предвид това и приближаваща буря, те са взели решение да се оттеглят към базовия лагер.

Над първия лагер маршрутът минава по много дълъг и опасен леден траверс.

Именно на този траверс на 6100 метра е най-високата точка към върха, достигната от британска експедиция преди шест години, водена от Пийт Томпсън. Тогава заедно с Тим Оутс и Фил Де Бегер те целят изкачването на върха по южния и западния хребет в алпийски стил. Не успяват заради твърдия лед и бавното им придвижване по начертания маршрут.

Дори и експедицията на чехите тази година в Пакистан да е успешна, най-високият девствен връх в света ще си остане Канкар Пунсум (7570 м) на границата между Тибет и Бутан, заради неиздаването на разрешителни за изкачването му.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!