fbpx

Чехите установиха първия си височинен лагер към най-високия неизкачван връх в света (ВИДЕО)

снимка: Facebook, Muchu Chhish 2020 Czech Expedition

До Лагер 1 на 4938 м. към Мучу Чхиш (7453 м) в Каракорум достигнаха алпинистите от чешката експедиция в Пакистан на 26 август в късния следобед. Вчера от екипа им съобщиха, че времето ще определи дали ще се спуснат до базов лагер или ще продължат нагоре.

Чешка експедиция се отправя към най-високия неизкачван връх в света

Във вторник опитът им да установят Лагер 1 се оказа неуспешен заради трудна заснежена обстановка, в която са загубили линията на маршрута. Предвид това и приближаваща буря, те са взели решение да се оттеглят към базовия лагер.

Над първия лагер маршрутът минава по много дълъг и опасен леден траверс.

Именно на този траверс на 6100 метра е най-високата точка към върха, достигната от британска експедиция преди шест години, водена от Пийт Томпсън. Тогава заедно с Тим Оутс и Фил Де Бегер те целят изкачването на върха по южния и западния хребет в алпийски стил. Не успяват заради твърдия лед и бавното им придвижване по начертания маршрут.

Дори и експедицията на чехите тази година в Пакистан да е успешна, най-високият девствен връх в света ще си остане Канкар Пунсум (7570 м) на границата между Тибет и Бутан, заради неиздаването на разрешителни за изкачването му.

Comments

comments

Прочети  Пещерата Башовички печ застрашена от унищожаване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!