fbpx
събота, септември 23, 2023
Новини

Кампанията за възстановяване на Драгоманското блато с нови благотворителни инициативи

Поредица от събития и специална благотворителна бандана са част от фондонабирателната кампания на магазини „Стената“ и Сдружение за дива природа „Балкани“ за възстановяване на Драгоманско блато.

То е едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България и беше унищожено от пожар през януари тази година. Под надслов „Адреналин с кауза“ се провежда кампанията за възстановяване на част от инфраструктурата там. Целта е да бъдат събрани средства за най-неотложните дейности в рамките на по-голяма кампания за възстановяване на щетите от пожара. Първите преведени средства в размер на 1600 лева вече са факт.

„Байк и рън за Чепън“, тази година ще се проведе под мотото на кампанията. Събитието трябваше да се състои през април, но бе отложено за 17 октомври заради епидемиологичните мерки.

Серия от предхождащи го по-малки събития също са с фокус върху кампанията за възстановяване на Драгоманското блато.

На 5 юли организаторите от магазини „Стената“ и група ентусиасти проведоха опознавателно бягане „Чепън Скай отблизо и на място“. То беше с цел популяризиране на каузата от една страна и тестване на новото бегаческо трасе с дистанция 30 км. от друга, казват от екипа на състезанието.

На 13 септември предстои пешеходно изкачване на връх Петровски кръст – най-високата точка на Чепън планина край Драгоман. 26 септември ще е с фокус върху колоездачите – ще се проведе опознавателно преминаване с велосипед 23 км. трасе на Байк и Рън за Чепън. Малко преди същинското състезание, ще се проведе и доброволческа акция в покрайнините на Драгоманското блато. Точната дата и активности все още се уточняват. Всеки, който желае да се включи, може да следи подробностите на chepan.stenata.com или фейсбук страницата на състезанието.

Начин да се подкрепи кампанията е и закупуването на специално изработената за това бандана. 50% от стойността на всеки закупен бъф ще бъдат дарени за каузата. Такъв ще получат и всички участници в “Байк и рън за Чепън – Адреналин с кауза”, а пет лева от всяка стартова такса ще бъдат дарени за възстановяване на мост, отвеждащ към вишката за наблюдение на птичето богатство.

Драгоманското блато е единственото карстово блато в България и е най-голямата естествена влажна зона и находище на гнездящи водолюбиви птици в близост до София. Заедно с Чепън планина, то е определено за представително местообитание от европейско значение за опазване на биологичното разнообразие. Включено е в списъка на орнитологично важните места, като част от комплекса „Влажни ливади – Раяновци“, а също и в европейската система от защитени територии NATURA 2000.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!