fbpx

Чешка експедиция се отправя към най-високия неизкачван връх в света

Независимо от сложната ситуация с алпийските експедиции заради епидемията от COVID-19, няколко експедиции все пак планират изкачвания в масивите на Хималаите и Каракорум.

Една от тях е чешката експедиция, цеlта, на която е да направи опит за първо в историята изкачване на връх Мучу Чхиш,  7452 м. в Пакистан.

Следва да се отбележи, че Мучу Чхиш, разположен в масива на хребета Батура в Северен Пакистан, се явява най-високият сред неизкачваните никога върхове в света, за който може да бъде получено разрешение за изкачване (най-високият неизкачван връх остава Канкар Пунсум, 7570 м. на границата на Бутан и Тибет. За изкачването му е необходимо специално разрешение от правителството на Бутан, получаването, на което на този етап е невъзможно).

В първоначалните планове на експедицията влизаха девет алпиниста. Окончателният състав обаче се състои едва от трима: Павел Коржинек, Йиржи Янак и Павел Бем.

Останалите членове на експедицията се отказаха по различни причини.

Върхът е разположен в отдалечен и труднодостъпен район. Досега никой не е успял да го изкачи, въпреки че са правени няколко опита.

Най-скорошният от тях беше през 2014 г., когато английският алпинист Питър Томпсон се върна, достигайки до 6000 м.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!