fbpx

Чешка експедиция се отправя към най-високия неизкачван връх в света

Независимо от сложната ситуация с алпийските експедиции заради епидемията от COVID-19, няколко експедиции все пак планират изкачвания в масивите на Хималаите и Каракорум.

Една от тях е чешката експедиция, цеlта, на която е да направи опит за първо в историята изкачване на връх Мучу Чхиш,  7452 м. в Пакистан.

Следва да се отбележи, че Мучу Чхиш, разположен в масива на хребета Батура в Северен Пакистан, се явява най-високият сред неизкачваните никога върхове в света, за който може да бъде получено разрешение за изкачване (най-високият неизкачван връх остава Канкар Пунсум, 7570 м. на границата на Бутан и Тибет. За изкачването му е необходимо специално разрешение от правителството на Бутан, получаването, на което на този етап е невъзможно).

В първоначалните планове на експедицията влизаха девет алпиниста. Окончателният състав обаче се състои едва от трима: Павел Коржинек, Йиржи Янак и Павел Бем.

Останалите членове на експедицията се отказаха по различни причини.

Върхът е разположен в отдалечен и труднодостъпен район. Досега никой не е успял да го изкачи, въпреки че са правени няколко опита.

Най-скорошният от тях беше през 2014 г., когато английският алпинист Питър Томпсон се върна, достигайки до 6000 м.

Comments

comments

Прочети  Отвориха Еверест за есенния сезон

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!