fbpx
сряда, юли 10, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Едва на 40 години: неочаквано почина един от най-силните непалски алпинисти

Един от най-известните непалски алпинисти, Чиджи Нурбу Шерпа почина на 40-годишна възраст, съобщиха на 16 август представители на туристическата агенция Highlight Expeditions на страниците си в социалните мрежи.

„Ние сме безкрайно опечалени от кончината на нашия управляващ директор. Той беше един от най-добрите непалски алпинисти, извършил изкачвания на 13 от 14-те осемхилядници в света“, пишат от Highlight Expeditions, без да уточняват причината за смъртта на Чиджи.

Алпинистът оставя жена и две деца.

Чиджи Нурбу е роден през 1980 г. в района на осемхилядника Макалу. В младежките си години той започва „класическа“ кариера на алпинист-шерпа: първоначално работи като носач в експедициите, след това като височинен алпинист, който помага на клиенти да се изкачат на високите върхове в Хималаите и, накрая, сердар, ръководител на шерпите в международните експедиции.

На своя първи осемхилядник той се изкачва през 2008 г., когато е на 27 години. Това била неговата „родна планина“ Макалу (8485 м) – петият по височина осемхилядник в света. При това изкачване той не използва кислород, както и при последващите две изкачвания на осемхилядници през 2009 и 2010 г.: на Анапурна, считаният за най-опасен връх в света.

След Анапурна Чиджи Нурбу винаги използва кислород при изкачване на осемхилядници, даже по време на първото си изкачване на Еверест през пролетта на 2011 г.

По думите му, следват още четири успешни изкачвания на Еверест (през 2012, 2013, 2016 и 2017 г.) – въпреки че изкачването през 2017 г., за което той говори не е вписано в Хималайската база данни.

Освен на родните, непалски върхове, Чиджи Нурбу изкачва К2, вторият по височина връх в света в Пакистан, при това два пъти: през 2014 и 2018 г.; както и Гашербрумите, Нанга Парбат, Броуд Пик.

И единствено осемхилядника Шиша Пангма в Тибет липсваше в списъка му от 14 осехмилядника, който би донесъл на Чиджи титлата „Хималайска корона“.

Два пъти – през 2017 и 2020 г. – Чиджи Нурбу е в експедициите на знаменития испански алпинист Алекс Чикон, който се опитва да се изкачи на Еверест през зимата.

През 2017 г., в рамките на експедицията на Алекс Чикон, Чиджи достига до 8000 метра, но получава измръзвания на пръстите.

В своя блог през 2019 г. Чиджи Нурбу публикува списък на своите успехи в най-високите планини в света, подписвайки с коментара: „Това са моите биоданни в алпинизма, това е всичко, което съм! Моята работа! Моята гордост!“

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!