fbpx
неделя, юли 14, 2024
ЛичностиНовини

Дъг Скот се бори с рак на мозъка, но прави благотворителни „изкачвания“ в пухения си гащеризон от Еверест

Легендарният британски алпинист и член на UIAA Дъг Скот страда от неоперабилен рак на главния мозък. Диагнозата беше съобщена преди дни в The Sunday Times по информация от съпругата на Скот, Патриция.

По данни на Times, 79-годишният Дъг е получил диагнозата в първите дни на карантината във Великобритания в средата на месец март.

Оттогава той живее само на първия етаж на дома си в графство Камбрия.

Независимо от това, че Скот е тежко болен, миналата седмица той извърши „изкачване“ по стълбите в дома си, облякълпухения гащеризон, с който заедно с Дъгъл Хастън на 24 септември 1975 г. станаха първите британци, изкачили Еверест, преминавайки извънредно сложен маршрут по югозападната страна.

„Това изкачване по стълбите беше ад“ – каза Дъг впоследствие. Това „изкачване“ той направи специално за «Everest Challenge 2020», предизвикателство, благодарение на което се набират средства за благотворителната организация «Community Action Nepal» (CAN), която той основа преди 30 години.

Целта на «Everest Challenge 2020» е, колкото може повече хора да се изкачат по стълбите и да публикуват снимка от „изкачването“ в социалните мрежи, подтиквайки и своите познати да го направят и най-важното да дарят пари, които да бъдат дадени за бедното високопланинско население на Непал, пострадало от кризата с коронавируса.

Сред участниците в «Everest Challenge 2020» бяха и други алпинисти от историческата британска експедиция на Еверест през 1975 г.: 86-годишният сър Крис Бонингтън (въководител на експедицията) и 74-годишният Пертемба шерпа, главен командир на шерпите в тази експедиция.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!