fbpx
събота, февруари 24, 2024
ВидеоЕкстремни спортовеИзбраноКатеренеНовини

Dry tooling състезание в Бов през слънце, дъжд и мъгла (СНИМКИ, ВИДЕО)

Драй тулинг (Dry Tooling) състезанието от държавното първенство по ледено катерене за 2022 година премина в Бов през прокрадващо се слънце сутринта, проливен дъжд, мъгла и кал следобед на 11 декември.

Денят започна с ведро настроение при стройна организация с подготовка на терена и маршрутите от предходните дни.

Организатор на надпреварата бе Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА), а обезпечаването на първа помощ в случай на необходимост бе поверено на отряд Лакатник на Планинската спасителна служба (ПСС).

„Интересно ще бъде днес, и необичайно“,

бяха встъпитeлните думи във все още неформална среда на откриващия съдия Станимир Желязков.

След задължителната техническа конференция, състезанието започна с общо 26 картотекирани участници в две категории – „мъже“ и „жени“. В него се включиха състезатели от клубовете „НСА“ – София, „Тангра-Ямбол“, „Кайлъшка долина“ – Плевен, „Планинец“ – София, „Тренелариум“ – София, „Алтиус Спорт“ – София, както и отбор с атрактивното име „Позор“.

Елитни катерачи от света на екстремния спорт и меренето на сили и умения в него се състезаваха в две квалификационни групи с много хъс в по-скоро приятелска, отколкото в конкурентна среда.

С много смях и настроение бяха посрещани прeдизвикателствата на скалните отвеси и тавани и разговорите в подножитето им. Въпреки неблагоприятното време, мотивацията на състезателите бе впечатляваща.

До финал бяха допуснати осем мъже и четири дами.

Състезателният ден приключи на свечеряване, след екстремно награждаване на мокра кална площадка с приз за победителите, класирали се на първо, второ и трето място: Минчо Петков, Росен Аначков и Тихомир Димитров при мъжете и Геновева Михайлова, Мандлен Минчева и Евгения Илиева при жените.

YouTube player

Цялото класиране и квалификационните групи – тук

Кадри в публикацията и в галерията:

Върхове, Чавдар Вунчев / ПСС – Лакатник, Косьо Локмаджиев / Shared Mountains

 

 

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!