fbpx

Новини от планината (03-09.12)

  • Възможността България да се сдобие с медицински хеликоптер все още остава далечна. В началото на месеца стана ясно, че обществената поръчка за закупуване на 6 вертолета е временно спряна, тъй като офертата на единствения кандидат, италианската компания „Леонардо“ надхвърля с малко над 20 милиона лева горния праг, обявен от ведомството. След това беше обявена и обществена поръчка за наем на медицински хеликоптер, чийто срок изтече на 5 декември, но без нито една компания да подаде оферта. Има интерес, но оферти не са подадени заради завишените критерии, заяви директорът на „България хели мед сървиз“ Георги Гвоздейков и обяви, че ще бъде обявена нова поръчка.
  • Продажбите на календар „Живи планини“ 2023 ще помогне за закупуването на четири комплекта автоматични дефибрилатори за Планинската спасителна служба. Инициативата е на планинския водач Бранислав Бранков. Подобни уреди вече са разположени по метростанциите в София. Ролята им е да предоставят възможност за реанимация и стартиране на сърцето на критично пострадал директно на място. Дефибрилаторите, които ще бъдат закупени със средствата от продажбите на календарите ще бъдат дарени на отрядите на ПСС в Троян, Благоевград, Сандански и Смолян. Дългосрочната амбиция на Бранков е във времето подобни уреди да бъдат разположени на много места в планините.
  • Симоне Моро се връща в Непал тази зима, за да се отправи за нов зимен опит на Манаслу. Засега Моро не е обявил кой ще му партнира в амбициозния план. През последните два зимни сезона заедно с него беше испанецът Алекс Чикон. В момента Чикон също е в Непал, където е водач на две трекинг групи в района на връх Макалу. Засега той не съобщава какви са плановете му след това. Алпинистката от Норвегия Кристин Харила, която се опитваше да постави нов рекорд за най-бързо изкачване на всички осемхилядници, но беше спряна заради неиздадено разрешение от китайските власти, ще се пробва през зимата на последния й неизкачен осемхилядник Чо Ойю. По време на опита ѝ за изкачване по Южната стена там ще бъдат Гялже Шерпа и Адриана Браунли. Seven Summit Treks ще осигурява екипите.
  • Преди няколко дни чешкият катерач Адам Ондра сподели, че тур ‘Project Big’ в пещерата Флатангер в Норвегия вероятно е по-труден от ‘Silence’, признат за най-трудния тур в момента. Той го оценява на историческата категория 10а. Това е кралската линия на скалата и последният труден проект, който все още не е имал първо изкачване. Якоб Шуберт, преминал 9b каза,че не е сигурен, че съществува по-голямо предизвикателство от “Project Big”. Не мисля, че последното въже на “Project Big” е нещо, което някой може да изкачи.
  • В планините през уикенда ще бъде предимно облачно. Очакват се превалявания от дъжд, над 2200-2300 метра – от сняг. По-значителни ще са валежите вечерта и през нощта срещу неделя. Ще духа силен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра – около 5°. По-обилни ще бъдат снеговалежите по високите части в Рила и Пирин. на връх Мусала се очаква температурите през уикенда да достигат между -2 и 0 градуса, а на Вихрен термометрите ще показват между – 5 и 2 С. Сняг, примесен с дъжд, ще вали на връх Ботев, където се очаква температурата да достига от -2 до 2 градуса. На Черни връх ще бъде предимно дъждовно с температури между -3 и 3 градуса.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!