fbpx
неделя, февруари 25, 2024
Новини

Заради 20 млн. лева: България остава без медицински хеликоптери

Министерството на здравеопазването е спряло обществената поръчка за доставката на шест медицински хеликоптери, съобщи Mediapool. Причината е, че цената предложена от единствения кандидат – италианската компания „Леонардо“ надхвърля с малко над 20 милиона лева горния праг, обявен от ведомството.

Компанията е предложила обща цена 123.3 млн. лв. без ДДС, докато министерството е определило за горен праг 102.5 млн. лв. без ДДС. Това е и мотивът поръчката да бъде прекратена на 23 ноември, пише изданието.

Освен това, според източници на Mediapool, техническата спецификация е съдържала завишени изисквания, но на ниска цена, което е направило условията неизпълними.

Загинаха двама пилоти на хеликоптер, участвали в спасителните операции на К2

 

Това е поредният неуспешен опит на държавата да купи такива хеликоптери,

а в момента в България няма нито един след продажбата преди години на притежавания от „Лев инс“.

Поръчката беше обявена през юли. По идея първата машина трябваше да пристигне до началото на декември. Преди това имаше опити от министерството на регионалното развитие да купи такива хеликоптери.

В края на юли също бе обявено, че държавата създава дружеството „Хелимед сървисис“, което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздух. До декември се предвиждаше да бъде взет един хеликоптер, за да се обучават на него пилоти.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!