fbpx
събота, юни 15, 2024
Екстремни спортовеИзбраноКатеренеЛичности

Дива синева и катерене на остров Сардиния: презентация на Тихомир Димитров за скалисти брегове и подводни пещери

Презентация на планинския водач и пътешественик Тихомир Димитров „Катерене на остров Сардиния и Selvaggio Blu (Дива синева) трек“ предстои на 5 декември, понеделник, от 19:00 ч.

Тя ще се проведе в Полския институт в центъра на София. Събитието е организирано като извънфестивално мероприятие на Банско филм фест.

Тихомир ще разкаже как маршрутът на трека и катеренето над морето придобиват популярност, следвайки отдалечените и скалисти брегове на остров Сардиния.

„Дива синева“ е вдъхновяващото име за незабравимо приключение по пътеките на древните пастири, сред скални отвеси и подводни пещери. Това, всъщност, не е обикновен преход – разказват организаторите на събитието – а най-трудният трек в Италия и един от най-трудните в света.

Пет дни и пет нощи в пълна изолация и самота. Нощувки в биваци на плажа на пусти заливи, отсъствие на електричество и на заведения за хранене, превръщат този поход в истинско приключение.

Ще разберем как през деня се катери, пускат се рапели, преминават се виаферати. Всичко това, по диви пътеки с изумителни пейзажи и гледки. Вечер пък храната се приготвя на огън под звездите. Къпането в Средиземно море е част от приключението, а катеренето там е комбинация между варовик и гранит.

Към момента в Сардиния има 7480 маршрута за катерене, от които 716 са дълги традиционни линии по отвесите в центъра на Средиземно море. А за Дива синева ще разберем повече в презентацията на 5-ти декември.

Тихомир Димитров, Върховеснимка: Момчил Дамянов / катерене на Лакатнишки скали, Воденицата

Тихомир Димитров е сред известните лица в алпинизма и в спортното катерене у нас. Изключително комплексен в сферата, зад гърба си той има богата спортна кариера.

С редица постижения в състезания в спортното и леденото катерене у нас и по света, Тихомир има и солиден опит в планината през всичките й сезони на стени и върхове. Обучител и преподавател е – тренира запалени по катеренето ентусиасти, както и студенти, които от него научават основите на катеренето, алпинизма и планинарството изобщо.

Възпитаник на НСА – бакалавър по специалност „Треньор по алпинизъм“ и магистър по „Спортна анимация“. Преподавател по катерене, туризъм и ски към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.  През 2015 г. защитава докторат по Педагогика на обучението – отново в Софийския университет.

Треньор по катерене и алпинизъм към Асоциация „Планини и хора“, планински водач в българските планини, както и в Алпите, Андите, Карпатите, Татрите, Пиринеите, турските планини, Африка и Близкия изток.

Член на международната федерация на високопланинските водачи – IFMGA – най-високата и престижна образователна квалификация в света в областта на планинарските спортове. Член е и на АК „Кайлъшка Долина“  в родния му град Плевен.

Интервю за неговия път от ученическата зала до елитен катерач и обучител, както и за пътя му през и към планините и върховете, очаквайте скоро във Върхове.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!