fbpx

Двама българи с принос за забележителни открития в хърватската пещера Недам

В периода 21-28 юни бяха извършени проучвания в пещерата Недам в Северен Велебит, Хърватия. В рамките им беше открито продължение, което нареди пещерата на трето място по дълбочина в страната. В 18-членната експедиция бяха и двама българи – Цветан Костурков и Павлин Димитров (Папи) от ПК „Под ръбъ“.

Изследванията са продължение на спелеоложките дейности, започнати през 2019 г. в рамките на спелео лагер „Северен Велебит 2019“, организиран от PDS Velebit в сътрудничество с Национален парк „Северен Велебит“.

До онзи момент пещерата е проучена до -1021 м, развита в един безкраен меандър – тесняци и вода в по-дълбоките й части. Целта на експедицията през юни е по-задълбочено проучване. За да стане това възможно, е необходимо да се изгради бивак на по-голяма дълбочина, да се постави телефонен кабел и да се преоборудват части в пещерата.

„След спускане до старото дъно на -250 м, достигаме до меандрите, които са изключително тесни и неприятни – имат пасажи с вертикали и парапети и от там се стига до бивака на -300 м… След кратка почивка продължаваме към бивака на -600 м. Стигнахме към 21.00ч. доста изморени от множеството меандри до там. Бърза вечеря от пържени яйца и панцета, и вече сме по чувалите“ – разказва Павлин пред БНР.

бивак пещера Недем, Хърватия
сн. Цветан Костурков/Sovelebit.wordpress.com

Погрешната преценка на спелеолог за прогнозираното местоположение на бивака е довела до унищожаването на лагера на -600 м по време на зимния период. Затова се налага намирането на ново „безопасно място“ за почивка по време на проучванията и като подслон в случай на внезапни летни валежи, които са силно изразени и опасни в Северен Велебит.

Новият лагер е изграден на -950 м. В допълнение са изградени още два – на -600 м и на -300 м.

От базовия лагер на Мали Лом до бивака на -950 м е опънат телефонен кабел. Маршрутите за напредване в дълбочина са преоборудвани: -100 м (Flying Bag Vertical), -400 м (ASL), -600 м (Freezer) и -1000 м (Dai-Dam).

Изследване е меандър на -350 м, където е забелязана тясна пукнатина с ясно изразен въздушен поток. Беше проучено и картирано разклонение на дълбочина -600 м. Изследванията продължават в Nedamskom grliću на -680 м, който се свързва с Meandar of Happiness на -740 м. При проучване на дъното на -1021 м е открито продължение. Спелеолозите успяха да достигнат до -1143 м, но установиха, че вертикалният канал продължава надолу по течението.

карта пещера Недам, Хърватия

В пещерата е наблюдаван ендемичния вид велебитна пиявица ( Croatobranchus mestrovi) по цялата дължина от дълбочина -740 m (Meandar of Happiness) до шелф на дълбочина -1110 м.

С проучването през юни пещерата Недам се превръща в третата най-дълбока пещера в Хърватия и 70-та в света, с дълбочина -1143 м и дължина 2310 м.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!