fbpx

Двама българи с принос за забележителни открития в хърватската пещера Недам

В периода 21-28 юни бяха извършени проучвания в пещерата Недам в Северен Велебит, Хърватия. В рамките им беше открито продължение, което нареди пещерата на трето място по дълбочина в страната. В 18-членната експедиция бяха и двама българи – Цветан Костурков и Павлин Димитров (Папи) от ПК „Под ръбъ“.

Изследванията са продължение на спелеоложките дейности, започнати през 2019 г. в рамките на спелео лагер „Северен Велебит 2019“, организиран от PDS Velebit в сътрудничество с Национален парк „Северен Велебит“.

До онзи момент пещерата е проучена до -1021 м, развита в един безкраен меандър – тесняци и вода в по-дълбоките й части. Целта на експедицията през юни е по-задълбочено проучване. За да стане това възможно, е необходимо да се изгради бивак на по-голяма дълбочина, да се постави телефонен кабел и да се преоборудват части в пещерата.

“След спускане до старото дъно на -250 м, достигаме до меандрите, които са изключително тесни и неприятни – имат пасажи с вертикали и парапети и от там се стига до бивака на -300 м… След кратка почивка продължаваме към бивака на -600 м. Стигнахме към 21.00ч. доста изморени от множеството меандри до там. Бърза вечеря от пържени яйца и панцета, и вече сме по чувалите” – разказва Павлин пред БНР.

бивак пещера Недем, Хърватия
сн. Цветан Костурков/Sovelebit.wordpress.com

Погрешната преценка на спелеолог за прогнозираното местоположение на бивака е довела до унищожаването на лагера на -600 м по време на зимния период. Затова се налага намирането на ново „безопасно място“ за почивка по време на проучванията и като подслон в случай на внезапни летни валежи, които са силно изразени и опасни в Северен Велебит.

Прочети  Протест срещу Нено Димов, природозащитници внасят визия за развитие на Пирин

Новият лагер е изграден на -950 м. В допълнение са изградени още два – на -600 м и на -300 м.

От базовия лагер на Мали Лом до бивака на -950 м е опънат телефонен кабел. Маршрутите за напредване в дълбочина са преоборудвани: -100 м (Flying Bag Vertical), -400 м (ASL), -600 м (Freezer) и -1000 м (Dai-Dam).

Изследване е меандър на -350 м, където е забелязана тясна пукнатина с ясно изразен въздушен поток. Беше проучено и картирано разклонение на дълбочина -600 м. Изследванията продължават в Nedamskom grliću на -680 м, който се свързва с Meandar of Happiness на -740 м. При проучване на дъното на -1021 м е открито продължение. Спелеолозите успяха да достигнат до -1143 м, но установиха, че вертикалният канал продължава надолу по течението.

карта пещера Недам, Хърватия

В пещерата е наблюдаван ендемичния вид велебитна пиявица ( Croatobranchus mestrovi) по цялата дължина от дълбочина -740 m (Meandar of Happiness) до шелф на дълбочина -1110 м.

С проучването през юни пещерата Недам се превръща в третата най-дълбока пещера в Хърватия и 70-та в света, с дълбочина -1143 м и дължина 2310 м.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!