fbpx

Изкачване на Монблан: вече само по трима

Указ, регламентиращ въвеждане на допълнителни ограничения за изкачване на Монблан, ще бъде подписан в близките седмици, съобщават френски медии.

През февруари миналата година, президентът Еманюел Макрон посети региона Горна Савоя и направи гръмко изявление, в което обеща да защити масива Монблан от глобалното затопляне и масовия наплив на туристи.

Оттогава, особено като се имат предвид карантинните мерки за спиране на разпространението на коронавирусната инфекция, работата в тази посока се извършваше без широко отразяване в медиите.

Резултатите от тази работа станаха основа за нов указ, който се очаква да бъде подписан до края на август и ще включва допълнителни ограничения за Монблан. Проектът на указа вече беше представен в градовете в долината на масива Монблан и на други, заинтересовани организации.

Освен това, едно от последствията от речта на Макрон беше определянето на точните граници на защитената зона на масива Монблан.

Според няколко източници, алпинизмът на Монблан, както и преди, остава приоритетно направление за активни дейности в района, въпреки това новите правила ограничават броя свръзки в една група: до върха ще се допускат свръзки от не повече от трима души във всяка.

От друга страна, алпинистите, които планират спускане от върха с парапланер или ски са длъжни да се снабдят със специално разрешение, поне ако се очаква да финишират във високата част на планината.

Кметството на Шамони вече коментира новите правила, като публикува изявление, изразяващо подкрепата си за мерки, насочени към защита на планините:

„Община Шамони-Монблан винаги се стреми да поддържа активни планински дейности по време на подготвителната работа, без да пречи на тези, които се застъпват за традиционни дейности като планинско катерене, ски, както и комбинация от алпинизъм и парапланеризъм. Понастоящем е подготвен проект, резултатът от работата, която е важна стъпка, насочена към избягване на определени рискове, но вярваме, че тази система със сигурност ще бъде допълнена от други мерки, които ще бъдат предприети по-късно. По-специално бихме искали правилата на въздушните полети да бъдат ревизирани в целия масив Монблан, които в момента отразяват практика от 60-те години и не отчита въздействието на масива върху околната среда. По подобен начин искаме някои от съществуващите вертолетни площадки да бъдат премахнати от масива.

Също така бихме искали да припомним, че принципът за свободен достъп до планините беше един от стълбовете в света на алпинизма, който се превърна в обект на световното наследство на ЮНЕСКО, и че в конкретния случай по отношение на Монблан, ще обърнем специално внимание на спазването на този принцип, исторически закрепен в нашата история на долината “.

От 2019 г., за да изкачат Монблан, алпинистите трябва да си извадят специално разрешително, което включва задължителна резервация на място в планинска хижа и стандартен маршрут за катерене.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.