fbpx
вторник, юли 9, 2024
Екстремни спортовеКатеренеЛичностиНовини

Почина Марк Пауъл, една от легендите на катеренето в Йосемити

На 91-годишна възраст почина Марк Пауъл, един от главните герои на „златния век“ в Йосемити през 50-те.

Бидейки отдаден алпинист, той не обръщал внимание на стабилната работа в града, дома, семейството. Посветил се изцяло на преминаването на големите стени в долината Йосемити. По онова време такъв ангажимент към скалите бил любопитен.

Марк е първият, заселил се в сега легендарния Camp 4 в долината Йосемити. През целия летен сезон на 1955 и 1956 г. той прави около петнадесет иновативни изкачвания, които стават премиерни на тези скали.

Един от тях е маршрутът Arrowhead Arete с дължина седем въжета, който бил един от най-трудните маршрути на големи стени по онова време.

В днешно време дори любителите имат професионална екипировка и страници в социалните мрежи, което им позволява да намерят спонсори.

Марк, въпреки факта, че неговият образ му позволява да получи малки роли в няколко холивудски филми, решава да се откаже от всичко и да посвети живота си на катеренето, ставайки истински член на културата „Dirtbag“. (Културата на Dirtbag е съзнателно възражение срещу така наречената американска мечта „работи, докато не паднеш, плащаш данъци и след това умираш“. Привържениците на културата Dirtbag били онези, които посвещават целия си живот на дейности на открито и спестявали от всичко.)

През 1957 г. Марк започва работа над преминаването по класическия маршрут Носа на Ел Капитан. Негови партньори Уорън Хардинг и Бил Фьорер.

Може би това бил най-забележителният „подвиг“ на младия Марк на Ел Капитан. И дори въпреки факта, че името му не е включено в списъка на „пионерите“ на тези 900 вертикални метра, преминаването на които отнема на тройката Уорън Хардинг, Уейн Мери, Джордж Уитмор 47 дни през 1958 г., Марк работи по маршрута една година преди това историческо събитие, което дава основание на алпинистите да повярват, че маршрутът може да бъде преодолян.

Впоследствие Бил Фьорер се отказва от мечтата да премине „Носът“, съсредоточава се върху развитието на екипировка за катерене, а Марк напуска тази „сцена“ в резултат на инцидент. Така в кратката история на изкачването на Йосемити от тази тройка остана само името на Уорън Хардинг.

По време на преминаването на един от своите проекти за катерене (по време на периода на почивка между опитите за преминаване на тур „Носът“) Марк Пауъл претърпява инцидент.

Спасителната операция е толкова сложна, че е нужна намесата на рейнджъри от Националния парк и много други катерачи, намиращи се по това време в околността. Марк е спасен, но поради дълга спасителна акция, фрактурата на глезена, която Марк получава при падането, се влошава от инфекция. Тази фрактура, която след много години довежда до ампутация на стъпалото, не попречва на Марк да се върне отново да катери, но никога повече той не може да демонстрира своя скален талант на 100%.

По-късно Марк се записва с още няколко премиерни изкачвания в Йосемити, но в крайна сметка именно този инцидент слага край на обещаващата му кариера на алпинист.

Човек може само да гадае какви открития би могъл да направи Марк в Йосемити през 60-те години и какво влияние би могъл да окаже върху развитието на катеренето …. но това никога не се случва.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!