fbpx

БАН: показват два от последните видоклипове на Боян Петров от Шиша Пангма

На 9 юли в Националния природонаучен музей при БАН ще бъде открита изложбата „Боян – следи в науката“, посветена на научните постижения на Боян Петров.

За първи път ще бъдат показани и два видеоклипа, които той е заснел на Шиша Пангма на 28 април 2018 г. Това са едни от последните кадри на известния алпинист, преди да започне фаталното си изкачване на върха, в които разказва за зоологичните си изследвания при височинните експедиции.

Боян Петров е сред малкото зоолози в света, успял да събере колекции от границата на разпространение на живота на височини над 6000 м, което го нарежда сред най-добрите български полеви изследователи.

Обогатил е колекциите на Националния природонаучен музей с десетки екземпляри от животински видове – някои от тях нови за науката, които вече са определени и са изложени в настоящата експозиция, заедно с част от дневниците и колекциите му.

Освен алпинист Боян е отличен спелеолог, изследвал пещерите и пещерната фауна у нас и по света.

Посетителите ще могат да видят прониквачния му костюм и научната му екипировка за изследване на прилепи и други пещерни животни.

На името на Боян Петров до днес са кръстени 10 вида животни, сред които стоножката Balkanopetalum petrovi Stoev & Enghoff, мокрицата Trichoniscus petrovi Andreev, бръмбарите Gueorguievella petrovi Giachino & Gueorguiev и Eustra petrovi Gueorguiev, водният охлюв Belgrandiella petrovi Georgiev, дървеницата Scirtetellus petrovi Simov и др.

Голяма част от научните му колекции остават все още непроучени. Сред тях без съмнение има десетки непознати за науката видове безгръбначни животни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.