fbpx

Двама българи срещу Манаслу

Алпинистите Боян Петров-Съни и Атанас Скатов на път към последния неизкачван от българи осемхилядник – вр. Манаслу (8156 м).

Двамата не са в една експедиция, но са се видяли в подножието на върха.

Боян Петров отложи с два дни старта на атаката на Манаслу и трябва да е тръгнал в неделя сутринта.

„Промените в прогнозите променят и плановете за атака!“, съобщи той за в. „Дневник“.

„Вчера и днес целия ден от цял свят валяха прогнози към различни абонати в базовия лагер. След като анализирахме всички стана ясно, че от 26 до 30 септември времето ще бъде слънчево, но скоростта на вятъра над 7000 м ще бъде доста променлива“, съобщи  Петров.

„В момента вятърът е много силен, а от 26 до 28 септември ще бъде между 50 и 70 км/ч. След това, за 29 и 30 септември ще спадне до 20-40 км/ч“, каза още Боян Петров.

При успешна реализация на плана му трябва да е на върха на 30 септември.

Д-р Атанас Скатов от Сливен пък също насочи вниманието си към последния неизкачван от българи осемхилядник, след като заради неуредици с организаторите по-рано тази година се провали планът му да изкачи първенецът на Северна Америка  – вр. Денали. Той беше последният, след който Скатов щеше да се запише като първият веган в света, събрал престижната колекция „Севън съмитс“.

Сега алпинистът от Сливен си е поставил амбициозната задача да стане първият веган, стъпил на всички 8-хилядници на планетата.

Предизвикателствата пред двамата планинари по склоновете на Манаслу са различни. Боян Петров осъществява изкачванията си сам и без кислород, докато Скатов се изкачва без консумация на така важните за човешкия организъм на голяма височина храни от животински произход.

Това е петият опит на българи да достигнат вр. Манаслу, известен с големите количества сняг, от 1 до 3 метра, които падат за много кратко време. Предишните неуспешни експедиции са били през 1993, 1998, 2008 и 2009 г. Най-високата точка, достигана досега от българи по склоновете на този връх е 7700 м. Причините в повечето случаи са били лошо време, дълбок сняг и изкачвания в края на сезона. През 1998 г. връх Манаслу взе и жертва – по склоновете му загина.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!