fbpx

Международна нощ на прилепите

България отбелязва за 19-та поредна година Международната нощ на прилепите.

Тази година в честването ще участват над 20 организации, институции и граждански групи, сред които:   Център за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН (ЦИЗП); Сдружение „Култура и Енергия“- Русе; Българско дружество за защита на птиците – БДЗП; Българска фондация „Биоразнообразие“ – БФБ; Сдружение „Деветашко плато“ ; Скаутски клуб „Мадарски конник“ – Шумен; Регионален Исторически музей – Русе; Регионален Исторически музей – Благоевград; Исторически музей – Кнежа; Регионален Исторически музей – Стара Загора; ДПП „Врачански Балкан“; ДПП „Русенски Лом“ ; ДПП „Сините Камъни“; Община Ловеч; Спелео-клуб „Приста“ – Русе; Спелео-клуб „Саламандър – Стара Загора“;  Спелео-клуб „Пълдин“ – Пловдив; Спелео-клуб „Непиаст“ – Бургас; Спелео-клуб „Хеликтит“ – София;  Спелео-клуб „Дервент“ – Велико Търново; Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ – Велико Търново,  Гимназия по туризам „Д-р.Васил Берон“, Велико Търново, Селео-клуб „Приста“ – Русе, Арена медия – Русе, Младежки дом – Пазарджик;  CulturLab;  Дни на изкуството и природата – Пазарджик, КАУЗА ПРИРОДА.

В рамките на инициативата ще има презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите. През 2015 г. България отбелязва Нощта на прилепите за 19-ти път.

Прочети  Спасителна акция в Стара планина. Издирват баща и 17-годишния му син около вр. Ботев

ПРОГРАМА НА КАМПАНИЯТА

В КНЕЖА (30ти септември) в Общинския исторически музей организаторите от ЦИЗП – БАН и Зелени Балкани ще очакват малки и пораснали деца от 18:00 часа. Събитието ще включва презентации за прилепите, изложба, викторина и арт работилници.

В СТАРА ЗАГОРА (30ти септември), Зелени Балкани и РИМ – Стара Загора очакват гостите си в РИМ – Стара Загора, от 15:00 часа, за да научат много нови и интересни неща за прилепите.

В РУСЕ (2ри октомври) –  Нощта на прилепите ще бъде отбелязана с открит урок по връзване на възли и начини за осигуряване при работа с въже, практическо занятие с възможност за спускане по въже (тролей), боди арт – изрисувани лица на деца от деца-художници, работилница за рязане, оцветяване и връзване на домино – силует на прилеп, прожекция на филм „На гости в мрака“ с презентация за прилепите и накрая след залеза на слънцето демонстрация – работа с детектор за ултразвук. Организатори са Регионален исторически музей – Русе, Партньори: Пещерен клуб „Приста“ – Русе, Арена медия – Русе и БДЗП – Русе.

В БУРГАС (6ти октомври) – Зелени Балкани, БФБ и СК „Непиаст“ организират от 18:00 часа в Културен център „Морско Казино“  презентация, детски конкурс за рисунки, печива, плетива и други форми с прилепи, арт занимания, а от 19:00 часа – наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.

В ПОМОРИЕ (7ти октомври) в Информационния център за Поморийско езеро ще бъдат представени презентации пред ученици от града.

В ШУМЕН (10ти октомври) – ЦИЗП-БАН и Скаутски клуб „Мадарски конник“ – Шумен е организатор на информационно-образователна кампания, която ще се проведе от 17:00 часа в Младежкия дом в града.

Прочети  Как ще се печелят квоти за Катерене на Олимпийските игри

ВЕЛИКО ТЪРНОВО и Мусина – (10 октомври и 8ми октомври) – Пещерен клуб „Дервент“ по традиция ще провокира децата с различни занимания, в партньорство с Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ – Велико Търново и  Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“. За целта ще бъде подредена изложба, ще се изнесе беседа и ще има презентации за прилепите, след което ще бъдат осъществени активности за деца и ученици (викторина, рисунки, маски, и др.), както и демонстрация и на спелеотехника. Инициативите ще бъдат проведени в професионална гимназия по туризъм „Д-р В.Берон“ на 08.10.2015г.  В с.Мусина, Нощта на прилепите ще се проведе на 10.10.2015г. По традиция активности на прилепна тематика ще бъдат представени на поляната пред пещерата. Ще има демонстрация на пещерна екипировка и техника. Преди това ще бъде проведена среща-разговор с местното население в клуба при кметството с презентация за прилепите. При добро време ще бъдат проведени и нощни наблюдения на прилепи.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.